Laatste update 10:56
12

Die kekke Apple Watch wordt gemaakt door stagiaires die dwangarbeid verrichten

Wil je een vakdiploma krijgen? Dan kan het in China gebeuren dat je als student gedwongen wordt te werken in een fabriek waar de peperdure Apple Watch wordt gemaakt. Niet alleen overdag maar ook ’s nachts in diensten van acht uur ’s avonds tot acht uur ’s ochtends, met amper pauzes. Wie weigert krijgt geen diploma. Ook worden hun ouders onder druk gezet om te zorgen dat de studenten op het werk komen. De arbeidskrachten worden ‘stagiaires’ genoemd. Het is een praktijk die in China vaker wordt toegepast door bedrijven bij pieken in de productie, bijvoorbeeld tegen Kerst. Met scholen wordt de deal gesloten dat ze arbeidskrachten leveren. Met de opleiding heeft het niets te maken. Ook leerlingen die opgeleid worden in hotel management of schoonheidsproducten worden te werk gesteld.

Van werkervaring opdoen is evenmin sprake want het gaat om lopende band-arbeid waarbij de stagiaires constant dezelfde handelingen moeten verrichten, duizenden malen per dag. Terwijl Silicon Valley voortdurend verhalen rondstrooit over robots die arbeid gaan overnemen worden in de Apple-fabriek mensen veranderd in robots.

De smerige praktijken worden naar buiten gebracht door SACOM (Students and Scholars Against Corporate Misbehaviour) een organisatie die zich richt op het aan de kaakstellen van onder meer onwettige arbeidsomstandigheden.

De dwangarbeid vindt plaats bij Quanta Chongqing waar de Apple Watch exclusief wordt geassembleerd. SACOM stelde daar vorig jaar ook al misstanden aan de kaak maar toen ontkende Apple glashard dat ze iets met het bedrijf van doen had. De SACOM roept het bedrijf op zich te houden aan de eigen regels voor ethische arbeidsomstandigheden.

Een Apple Watch kost de consument circa 430 euro.

cc-foto: Maurizio Pesce

Geef een reactie

Laatste reacties (12)