38

Diederik Samsom duikt voor hardnekkig racisme-probleem

'Ik denk, nou ja... Het is er, onverholen racisme. Ik maak het mee. We maken het allemaal mee, maar het is geen 43 procent van Nederland'

Bij Pauw & Witteman werd PvdA-leider Diederik Samsom om een reactie gevraagd op de omstreden peiling van Maurice de Hond die stelde dat 43 procent van de Nederlanders minder Marokkanen wil. Tv-kijkend Nederland zat op het puntje van zijn stoel. Met welk verhelderend inzicht zou de ingenieur komen? Hoe kan racisme in Nederland een halt toe worden geroepen?


Samsom vertelt de vraag van De Hond zelf ook te hebben beantwoord, want hij zit in het panel. Maar hij benadrukt dat veel mensen minder Marokkanen willen vanwege de overlast:

Ik geloof wel, sterker nog, ik heb het ervaren hoe indringend overlast kan zijn en hoeveel mensen daarvan last hebben en die overlast en die zorgen en die ergernissen of die woede daarover, ja, die brengen ze tot uiting in zo’n vraag.

Dan stelt Jeroen Pauw de hamvraag: ‘Gaat dit over overlast of gaat dit over onverholen racisme?’  Even lijkt er hoop. Samsom geeft het toe:

Ik denk, nou ja.., Het is er, onverholen racisme. Ik maak het mee. We maken het allemaal mee, maar het is geen 43 procent van Nederland.

Wie de verwachting koestert dat de PvdA’er daarmee een probleem ziet dat serieuze aandacht verdient waar langer stil gestaan bij moet worden, of bijvoorbeeld een antiserum noemt tegen het gif van racisme, komt bedrogen uit. Hij herhaalt slechts zijn ervaringen als straatcoach. Zijn houding wekt de suggestie dat racisme vanzelf verdwijnt als het probleem van Marokkaanse overlastgevers wordt aangepakt.

De weigering van Samsom om het probleem van hardnekkig racisme te benoemen lokte boze reacties uit op twitter. Zo stelt Tofik Dibi: “Wow. @diederiksamsom wordt gevraagd racisme te adresseren en hij adresseert criminaliteit van Marokkaanse NL’ers. Bah. Bah. Bah. Je was al dubieus over Zwarte Piet. Daarna over het kinderpardon. En nu ook over racisme. Totaal afgedaan voor mij.”

Geef een reactie

Laatste reacties (38)