72

Diederik Samsom wil ‘doorknokken’ als PvdA-lijsttrekker

Het duurde voor het hoge woord eruit was, maar Diederik Samsom heeft zich dan toch officieel gemeld als kandidaat-lijsttrekker voor de PvdA. ‘Doorknokken’ wil hij, zo schrijft Samsom in een open brief aan de PvdA-leden.

‘We bereikten veel, maar maakten ook fouten,’ schrijft Samsom. ‘Onze idealen kwamen dichterbij, maar we zijn er nog lang niet. En daarom brand ik van de ambitie om door te gaan.’

Het gaat beter, maar nog niet met iedereen. Er dreigt een kloof tussen degenen die profiteren van de vooruitgang en zij die dat niet of te weinig kunnen. En economisch herstel neemt andere bedreigingen niet weg. Terroristische aanslagen, spanningen in andere landen die hier hun effect hebben.

Of Samsom de juiste man op de juiste plek is voor de PvdA, valt nog te bezien. In 2012 hielp hij de partij nog aan een forse verkiezingsoverwinning, maar zijn populariteit is sindsdien stevig afgebrokkeld. Sinds de PvdA in bed kroop met de VVD lijkt zijn ster in PvdA-kringen alleen nog maar verder te doven. De peilingen voorspellen een desastreus resultaat voor de partij bij de komende verkiezingen.

Samsom is tot nu toe de enige PvdA’er die zich officieel gemeld heeft voor het lijsttrekkerschap. Andere kandidaten hebben nog tot 24 oktober de tijd om zich te melden bij het partijbestuur. Als dat inderdaad gebeurd, zal een ledenraadpleging bepalen wie uiteindelijk de nieuwe lijsttrekker wordt. Verwacht wordt dat vicepremier Lodewijk Asscher zich ook kandidaat zal stellen en ook Europarlementariër Paul Tang heeft laten weten het kandidaatschap te overwegen.

cc-foto: PvdA

Geef een reactie

Laatste reacties (72)