Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dief vrijgesproken vanwege fout publicatie videomateriaal

  •  
16-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
camerathief_300.jpg
Politie Friesland plaatste lange tijd op eigen houtje videomateriaal van verdachten
De winkeldief had zichzelf gemeld en de diefstal bekend. Toch werd hij vrijgesproken door de rechter. Het betreffende politiekorps in Friesland had volgens de rechter namelijk niet de bevoegdheid de beelden van de verdachte op de site dadergezocht.nl te plaatsen.
Volgens richtlijnen van het Parket-Generaal in Den Haag mogen korpsen alleen videomateriaal van verdachten online zetten als de Hoofdofficier van Justitie daarvoor toestemming heeft gegeven. Deze generaal mag dezelfde bevoegdheden delegeren aan een Officier van Justitie die zich bijvoorbeeld specifiek bezighoudt met communicatie.
In Friesland had een Officier van Justitie de bevoegdheden voor publicatie van videomateriaal gedelegeerd aan een politiefunctionaris van het korps in Friesland, maar dat is volgens de rechter ongeldig. De betrokken officier meent dat de richtlijnen nog te onduidelijk zijn.
Er is nog veel onduidelijkheid; het is toch een nieuwe vorm van opsporing. Nu komt daar meer jurisprudentie over”, zegt hij tegen Webwereld.
De politie wordt straks naar nieuw beleid anders ingedeeld waardoor ook meer mensen bij de politie te maken krijgen met opsporingsberichten. De procedures voor het plaatsen van beelden op internet moeten daartoe nog aangescherpt worden, erkent Melanie Kompier, woordvoerder van het arrondissement in Leeuwarden.
cc-foto: DannyMcl
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.