74

Diep triest: toeristen klagen over vluchtelingen op vakantie-eiland Kos

Britse krant schrijft tenenkrommend stuk over vakantiegangers die 'hun' Griekse eiland moeten 'delen' met asielzoekers. Amnesty International: 'nieuw dieptepunt'

Dit is een typisch geval van ‘Not in my backyard’, maar dan voor vakantiegebieden. De Britse krant de Daily Mail klaagt donderdag steen en been over Britse toeristen die ‘hun’ Griekse vakantie eiland Kos opeens moeten ‘delen’ met asielzoekers. De krant spreekt over de vluchtelingen alsof het zwerfhonden zijn. Het is tenenkrommend.

De krant noemt het zelfs een ‘nachtmerrie’ voor Britse toeristen dat er opeens honderden arme vluchtelingen rondlopen.

Kos is een klein Grieks eiland met 33.000 inwoners dat jaarlijks veel toeristen trekt. Sinds kort komen er ook steeds meer Syrische en Afghaanse vluchtelingen aan die in angst en paniek hun land verlaten op zoek naar veiligheid en vrijheid. De beelden hiervan zijn pijnlijk: families met huilende kinderen die huis en haard hebben verlaten en op een rubberboot hun leven hebben gewaagd in de hoop ergens anders veilig te kunnen zijn.

De Britse toeristen die de Britse sensatiekrant aan het woord laat hebben geen oog voor de uitzichtloze situatie van deze mensen. Ze willen alleen maar klagen over het feit dat ze hun hagelwitte stranden opeens moeten delen met ‘kinderen in vieze kleren op blote voeten’. Een vrouw noemt het zelfs ‘walgelijk’. Ze zegt:

We komen hier al bijna tien jaar. We houden ervan om lekker te eten, drinken en ontspannen. Maar dit keer is de sfeer anders. Het is hier nu vies en rommelig. En het is ongemakkelijk. Ik ga niet op een terrasje zitten als mensen naar je zitten te kijken.

De krant laat ook een Nederlandse toerist aan het woord, Louis Laro uit Breda:

We zijn niet blij dit te zien. Het doet je beseffen wat er aan de hand is in deze regio en wat ons in Europa te wachten staat de komende maanden. Deze mensen kunnen namelijk niet in Griekenland blijven.

Amnesty International noemt het artikel ‘een nieuw dieptepunt’.

Geef een reactie

Laatste reacties (74)