Laatste update 18:50
58

Dierenorganisaties: Yvon Jaspers liegt over welzijn kippen

Vier dierenbelangenorganisaties hebben een klacht ingediend tegen de valse voorlichting van Yvon Jaspers en kippenboer Mark in het programma ‘Onze boerderij’. In de uitzending van 22 september beweerden Jaspers en boer Mark ten onrechte dat alle kippen in Nederland scharrelkippen zijn. Het scharrelsysteem in een stal zou volgens Jaspers en Mark de ondergrens zijn: slechter kunnen kippen het in Nederland niet hebben.

Daarmee negeerden zij de zes miljoen leghennen die leven op draadgazen bodems in de ‘verrijkte kooi’- en ‘koloniekooi’-systemen, stellen de dierenbelangenorganisaties. Hoewel de eieren afkomstig uit dergelijke kooisystemen niet los verkrijgbaar zijn in de supermarkt, worden ze nog wel gebruikt in andere producten, zoals cake of mayonaise.

Omdat Jaspers en Mark de kippen in kooien ‘vergaten’, hebben Comité Dierennoodhulp, Een DIER Een VRIEND, Animal Rights en stichting Dierennood een klacht ingediend bij de NPO, de NPO-ombudsman, de KRO-NCRV en het Commissariaat voor de Media. Zij eisen een rectificatie.

Ook willen de organisaties dat onafhankelijke experts de nog uit te zenden afleveringen van ‘Onze boerderij’ vooraf gaan bekijken om nieuwe onjuistheden te voorkomen. “Mevrouw Jaspers lijkt als onvermoeibare propagandamachine van de vee-industrie, het niet zo nauw te nemen met de feiten”, waarschuwen zij.

Geef een reactie

Laatste reacties (58)