16

Dierenbeschermers eisen verbod op veetransport

Vee zou te veel leed te verduren krijgen tijdens lange reis naar landen buiten de EU

Dierenwelzijnsorganisaties Eyes on Animals, Animal Welfare foundation en Compassion in World farming vragen de Europese Commissie om export van levend vee te verbieden. Volgens de organisaties zijn er te veel misstanden en ondergaan dieren te veel leed tijdens deze vaak lange reizen. Dat meldt dagblad Trouw.

Margreet Steendijk van Eyes on Animals verklaart:

Miljoenen dieren worden in Europa heen en weer gesleept tussen verschillende landen voor een paar centen verschil. Nederland is een grote speler op deze markt. Het dierenleed onder deze omstandigheden is zo extreem: dit moet stoppen.

De dierenwelzijnsorganisaties filmden vorige week nog uitgedroogde en hongerige runderen, oververhitte schapen en gewonde dieren aan de grens tussen Bulgarije en Turkije.

Veel van de wagens zouden overbeladen zijn en soms urenlang, in afwachting van de grenscontrole, stil staan in de hitte. Trouw schrijft dat hierdoor de maximale reistijd wordt overschreden. En:

Gedurende die wachttijd krijgen de dieren nauwelijks te eten of te drinken. Vee dat er echt slecht aan toe was, wordt toch verder getransporteerd om het aantal dieren volgens de handelspapieren ‘kloppend’ te houden, constateert Eyes on Animals. Slechts een minderheid van de vrachtwagens is voorzien van strobedding, voldoende eten en drinken.

Eerder heeft de Partij voor de Dieren een verbod op veetransport op tropische dagen geëist, maar dit voorstel vond geen gehoor.  Het SP-voorstel om het aantal misstanden bij veetransport en het aantal langeafstandveetransporten substantieel te laten dalen werd wel aangenomen. Desalniettemin wordt naleving van de voorwaarden van veetransport nauwelijks gecontroleerd.

Trouw: Dierenbeschermers eisen exportstop vee

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (16)