8

Dierenbescherming boos op minister Verburg

'Schrappen minimumeis leefruimte varkens is gotspe'

Demissionair minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil de eis uit het Varkensbesluit schrappen dat varkens per 2013 op minimaal een vierkante meter moeten worden gehouden. Op die manier zegt zij een ‘betere balans tussen dierenwelzijn, milieu en economie’ te willen bereiken. ”Ik vind dit een onwaarschijnlijke gotspe”, reageert directeur Frank Dales van de Dierenbescherming.

Dat meldt Vroege Vogels. Volgens de minister verdienen de varkensboeren te weinig om aan de eis te voldoen. ”Dat zou kunnen, maar in plaats van het dierenwelzijn daaronder te laten lijden, zou Verburg er verstandiger aan doen om eindelijk eens de kiloknallers uit de winkelschappen te laten verdwijnen en meer vlees op de markt te laten komen van varkens die betere leefomstandigheden hebben gekend”, stelt een verbolgen Dales. ”Op die manier gaat het inkomen van de varkenshouders omhoog en kunnen hun dieren de benodigde ruimte krijgen”.
Het dierenwelzijn in de varkenshouderij is al jaren zwaar onder de maat, vindt de Dierenbescherming, maar de overheid slaagt er niet in tot een krachtdadige aanpak te komen. Dales:

Keer op keer schrikken Verburg en haar voorgangers er voor terug de veehouderij hogere minimumeisen op te leggen en de voor ons dichtbevolkte land veel te grote sector in te krimpen. Nu gebeurt dit dus weer door het intrekken van de eis een vierkante meter leefruimte per varken. In plaats daarvan moeten de varkenshouders van 0,7 naar 0,8 vierkante meter, wat de varkenssector uit zichzelf al doet omdat nog minder ruimte te nadelig is voor de groei van het varken en het rendement van de varkenshouder.

De Dierenbescherming laat het er niet bij zitten. Met haar Beter Leven kenmerk stimuleert zij supermarkten meer vlees aan te bieden van dieren met een hoger dierenwelzijn, waarbij de varkenshouders de meerkosten vergoed krijgen. Deze strategie is zeer succesvol. Zo heeft Albert Heijn aangekondigd medio 2011 al haar gangbare varkensvlees te vervangen door varkensvlees met één ster van het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming. Tot de voorwaarden voor die ster behoort de eis die Verburg wil schrappen. Andere supermarkten staan in de rij voor ons kenmerk. Wat de minister niet voor elkaar zegt te kunnen krijgen, lukt de Dierenbescherming dus wel.

Foto: the pug father (flickr CC)

Geef een reactie

Laatste reacties (8)