13

Bizarre Pinkstertraditie op Schiermonnikoog is dierenmishandeling

kallemooiWe hebben de mond vol van wrede stierengevechten in Spanje en zielige werkaapjes in Azië, maar in Nederland kunnen we er nog steeds ook wat van. Dit weekend wordt op het eiland Schiermonnikoog een haan opgesloten in een mand en aan een achttien meter hoge mast gehesen waar hij drie dagen gevangen blijft zitten.

De haan gaat drie dagen de lucht in in het kader van het Kallemooi, een traditioneel feest in het Pinksterweekend waarbij de haan in de mast staat voor vruchtbaarheid. De eilandbewoners zien de Kallemooi-haan als de ‘koning van het dorp’. Het dier werd volgens de traditie gestolen door een mannelijke inwoner van het eiland en na drie dagen hulpeloos in de mast te hebben gezeten teruggebracht naar de eigenaar.

De organisatie van het feest is niet van plan te stoppen met de traditie, ondanks aanhoudende protesten van de Dierenbescherming. Het enige dat de Dierenbescherming voor elkaar wist te krijgen was dat de organisatie een waarschuwingsbrief kreeg van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland waarin wordt geëist dat een dierenarts het welzijn van de haan in de gaten houdt. Vorig jaar werd er daarom een camera in de mand geplaatst om de haan in de gaten te houden. Het dier krijgt nu ook eten en drinken mee naar boven.

Piepvandaag haalt de ‘Wet Dieren’ aan waarin staat:

Het is verboden om zonder redelijk doel of met overschrijding van hetgeen ter bereiking van zodanig doel toelaatbaar is, bij een dier pijn of letsel te veroorzaken dan wel de gezondheid of het welzijn van het dier te benadelen.

Toch gaat de organisatie van het feest gewoon door ieder jaar.

Niet alleen hanen zijn trouwens de dupe van onze traditionele feesten, ook ganzen krijgen ermee te maken. Bij het carnaval in Limburg vindt ieder jaar het ‘traditionele’ ganstrekken plaats, waarbij een gans wordt gedood om vervolgens op een paard de nek mee af te trekken.

Bekijk hier de beelden van het Pinksterfeest op Schiermonnikoog en het protest ertegen:

Beeld: Youtube

Geef een reactie

Laatste reacties (13)