Laatste update 20:16
24

Dierenorganisatie willen Dolfinarium weg uit Nederland

Het houden van dolfijnen in gevangenschap moet in België op termijn verdwijnen. Dit zei minister van Dierenwelzijn Ben Weyts zondag op de Belgische televisie. Op dit moment telt zijn land nog één dolfinarium: het Boudewijn Seapark in Brugge. De eigenaar van die locatie is ook de baas over het dolfinarium in Harderwijk. Dit sluit aan op een petitie die onlangs in Nederland werd gestart door enkele organisaties die opkomen voor dierenrechten, waarin wordt opgeroepen om Nederland ‘Dolfinariumvrij’ te maken. Tot nu toe werd de petitie meer dan 3.000 keer ondertekend.

Stichting Bite Back, Stichting Dierbewustleven en de Vissenbescherming willen dat er meer oog komt voor het welzijn van zeezoogdieren. Dolfijnen, maar ook orca’s, hebben ernstig te lijden onder de beperkende omstandigheden van pretparken als het dolfinarium. Woordvoerder Alex Romijn van de actie ‘Dolfinariumvrij Nederland’ is blij met de uitspraken van de Belgische minister:

We juichen de intentie van de Belgische minister van Dierenwelzijn toe en hopen dat er snel concrete maatregelen zullen volgen. België staat daarin niet alleen. Eerder verboden Kroatië, India, Costa Rica en Chili al het houden van dolfijnen in gevangenschap. In Canada heeft de politiek momenteel een fok- en importverbod in overweging, zodat dolfinaria er op termijn verdwijnen. Ook andere landen legden het fokken en transporteren van zeezoogdieren al aan banden.

Het idee dat dolfijnen in pretparken worden gepresenteerd als speelkameraardjes die je desgewenst als surfplank kunt gebruiken, stuit de organisaties tegen de borst. Je zou als bezoeker bijna vergeten dat het hier gaat om hoogintelligente, wilde dieren, schrijven ze in een verklaring. “In dolfinaria leiden deze dieren een troosteloos bestaan. Dolfijnen hebben er toegang tot minder dan 0,000001% van hun natuurlijke leefruimte. Terwijl hun wilde soortgenoten gemakkelijk 50 tot 80 kilometer per dag zwemmen en tot grote dieptes kunnen duiken, stuiten ze in Harderwijk na luttele slagen op de (betonnen) bodem of rand van hun verblijf. Ook kunnen dolfijnen nooit hun jachtinstinct volgen en de sonar, hun belangrijkste zintuig, nooit fatsoenlijk gebruiken. Kortom, alles druist tegen hun natuur in.”

Cc-foto: Gert Jan Kole

Geef een reactie

Laatste reacties (24)