Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dierenorganisaties: overheid moet stoppen met het woord ‘ruimen’

  •  
22-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
369 keer bekeken
  •  
Drie pluimveebedrijven geruimd na besmetting vogelgriep

© SINT-OEDENRODE - Medewerkers van de NVWA ruimen 35000 kippen op een pluimveebedrijf in het Brabantse Sint Oedenrode nadat op het bedrijf de vogelgriep is vastgesteld. In een zone van 10 kilom

Verscheidene dierenrechtenorganisaties willen dat de overheid stopt met het gebruik van het woord ‘ruimen’ voor het vergassen of doden van dieren. “Het klinkt volkomen respectloos om het doodmaken van dieren zo te noemen”, schrijven Comité Dierennoodhulp, Animal Earth, Dierenrechten Alliantie, Rechten voor al wat leeft en Diervriendelijk Nederland in een brandbrief aan minister Carola Schouten (Landbouw).
"Alsof het over wc-papierrollen gaat of iets van nog minder waarde dat louter als afval opgeruimd dient te worden. Noem dan het beestje bij de naam en kom er voor uit dat de dieren in opdracht van uw ministerie vergast en gedood worden."
Ook keren de organisaties zich tegen het preventief doden van kippen in verband met de vogelgriep. Nadat de ziekte vorige week werd vastgesteld bij een legkippenbedrijf in Sint-Oedenrode (Noord-Brabant) werden alle kippen bij het besmette bedrijf en bij twee bedrijven in de buurt gedood. De dierenrechtenorganisaties dringen er bij de minister op aan om de dieren in plaats daarvan te vaccineren.
"Waar mensen die ziek worden door het zeer besmettelijke coronavirus alle medische hulp krijgen, worden dieren die net zo kunnen lijden en net zo graag willen leven in opdracht van u op een akelige manier vergast terwijl niet eens bewezen is dat ze de ziekte hebben."
Volgens de dierenrechtenorganisaties is het volstrekt onverantwoord om zoveel dieren te houden in dichtbevolkte gebieden.
" De dieronwaardige intensieve dierenindustrie, met haar overvolle stallen en voor de dieren, maar ook voor mensen, ongezonde leefomstandigheden, is een van de oorzaken en het gevaar van de uitbraak en verspreiding van de hoogpathogene vogelgriep. (…) In Rusland is nog onlangs een variant van het vogelgriepvirus overgeslagen op zeven mensen."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.