Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dierenorganisaties: verbied gebruik CO2 bij varkensslacht

  •  
27-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
208 keer bekeken
  •  
varkens
Na de uitzending van Zondag met Lubach waarin werd getoond hoe varkens doodsangsten uitstaan als ze in slachthuizen worden bedwelmd met CO2, roepen verscheidene dierenorganisaties minister Carola Schouten in een brandbrief op om een einde te maken aan deze praktijk.
“De laatste 20 jaar zijn er talloze wetenschappelijke artikelen gepubliceerd die erkennen dat CO2-bedwelming bij varkens gepaard gaat met lijden en verregaande welzijnsproblemen”, schrijven de organisaties. Uit onderzoek blijkt dat de CO2-bedwelming leidt tot angst, pijn, stress, hyperventilatie, hijgen en geïrriteerde en pijnlijke slijmvliezen. Volgens de dierenorganisaties, waaronder Wakker Dier, zou er daarom uiterlijk in 2025 in de hele Europese Unie een einde moeten kom aan de CO2-bedwelming.
Daarnaast pleit Varkens in Nood voor cameratoezicht in de slachthuizen om een einde te maken aan de structurele wantoestanden. “Het is onacceptabel dat productiedieren aan het einde van hun treurige bestaan ook nog eens op gruwelijke wijze om het leven worden gebracht in slecht functionerende slachthuizen.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.