4

Dierenrechten plots centraal in verkiezingen New York

Burgemeesterskandidaten buitelen over elkaar heen in dierenliefde

Welhaast vanuit het niets zijn ‘dierenrechten’ een belangrijk onderdeel geworden van de verkiezingsstrijd om het burgemeesterschap van New York. Inclusief luide protesten, celebrity-actievoerders en een advertentiecampagne van een miljoen dollar.

Van de rijtuigen met paarden in Central Park tot en met de honden in het asiel, actiegroepen hebben dieren tot inzet van de burgemeestersverkiezingen in New York gemaakt. En met de steun van bekendheden als Alec Baldwin, duizenden actievoerders en heel veel geld heeft dat een grote impact.

Belangrijkste doelwit van de dierenliefhebbers is de favoriete kandidaat Christine Quinn, democraat en protegé van de huidige burgemeester Bloomberg. Zij is weliswaar een hondenliefhebster, die twee honden uit het asiel heeft gered, maar daar staat tegenover dat ze zich heeft uitgesproken voor behoud van de klassieke koetsjes met paarden in Central Park.

Dat deed ze, omdat ze vond dat in een tijd van recessie de ermee gemoeide 300 banen te belangrijk waren om op te offeren. Als ‘speaker’ in de gemeenteraad heeft ze wel een motie gesteund die ertoe heeft geleid dat de paarden beter behuisd werden en warmere dekens kregen.

Een democratische concurrent van Quinn, Bill de Blasio, heeft het momentum aangegrepen om zijn dierenliefde te betuigen. Als hij zou worden gekozen, dan zou hij de koetsjes direct afschaffen, zo heeft hij laten weten. En hij heeft een wet voorgesteld die sprinklers in dierenwinkels verplicht stelt. En dat legt De Blasio geen windeieren. Hoewel hij nooit eerder een huisdier heeft gehad of er blijk van heeft gegeven in ze geïnteresseerd te zijn, stromen de fondsen bij hem binnen.

Daar kon Quinn natuurlijk niet bij achterblijven, dus stelde zij een wet voor die stelt dat dieren in de opvang niet meer afgemaakt mogen worden. De andere kandidaten kijken het allemaal met verbazing aan. Maar als dit niet snel overwaait, zullen ze er in mee moeten, willen ze überhaupt een kans maken.

New York Times: Early in Mayoral Battle, Carriage Horses Are Drawn Into Race

CC Foto: David_shankbone & CityYear 

Geef een reactie

Laatste reacties (4)