Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dierenvriend Bleker: Wilde dieren voor iedereen!

  •  
31-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Staatssecretaris heft circus-vergunningen op en legt grote welzijnsproblemen van uitheemse dieren in circussen naast zich neer
Staatssecretaris Henk Bleker wil dat iedereen die in Nederland ingeschreven staat als circus voortaan zonder vergunning uitheemse dieren kan houden. Ondanks eerder onderzoek waaruit blijkt dat wilde dieren in circussen vaak kampen met grote welzijnsproblemen. Dat meldt dagblad de Trouw. Dierentuinen moeten nog wel vergunningen aanvragen om wilde dieren te mogen houden.
In 2010 is Bleker zelf in aanraking gekomen met de schrijnende situatie van drie illegale tijgerwelpjes uit circus Belly Wien. Stichting ‘Wilde Dieren de Tent Uit’ vroeg de staatssecretaris zich te ontfermen over deze beestjes. Vlak nadat hij het circus ontheffing verleende, overleed één van de tijgertjes.
Ook het onderzoek van de Universiteit van Wageningen uit 2009, waaruit blijkt dat wilde dieren in circussen vaak kampen met slechte leefomstandigheden en grote welzijnsproblemen, kan de staatssecretaris niet overhalen om af te zien van zijn plannen.
Leonie Vestering, directeur van Stichting ‘Wilde Dieren de Tent Uit’ zegt in Trouw ‘met stomheid te zijn geslagen. Het is onbegrijpelijk dat dierentuinen zich wél aan regels moeten houden, maar circussen vrij spel krijgen’, aldus Vestering.
cc-foto: Max Roeleveld

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.