24

‘Dieseluitlaatgassen net zo dodelijk als roken’

MEER Leven: Vrouwen lopen uit op mannen ... Pamela Anderson to do the rescue! ... Steeds meer mensen onterecht gevangen

Dieseluitlaatgassen veroorzaken kanker en behoren tot dezelfde potentieel dodelijke categorie als asbest, arsenicum, mosterdgas, tabak en alcohol, schrijft onder andere dagblad de Gelderlander woensdag. Het agentschap voor kankeronderzoek (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakte dit dinsdag bekend.

Volgens de WHO moeten mensen wereldwijd blootstelling aan dieseluitlaatgassen zoveel mogelijk voorkomen, zo meldt de Gelderlander. Zij dringen er bij overheden, producenten van diesel en fabrikanten van motoren op aan, maatregelen te nemen om de uitstoot van de schadelijke gassen terug te dringen.

Al in 1988 classificeerde het IARC dieseluitlaatgassen als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’. Maar nu is er voldoende wetenschappelijk bewijs om dieseluitlaatgassen als ‘kankerverwekkend’ te kwalificeren. De uitlaatgassen veroorzaken longkanker, maar er zijn ook aanwijzingen dat het risico op blaaskanker wordt verhoogd.

Gelderlander: WHO: Dieseluitlaatgassen veroorzaken kanker

Meer informatie in dit artikel van de New York Times

Foto-cc: Michael Chu

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (24)