70

Dieuwertje Blok: ‘Van die rare blackface moeten we maar eens af’

Presentatrice Sinterklaasjournaal vindt het de hoogste tijd een einde te maken aan racistische karikatuur

Dieuwertje Blok wil af van de racistische karikatuur die Zwarte Piet nu is. Dat zegt de presentatrice van het Sinterklaasjournal in een interview met Letter&Geest, de zaterdagbijlage van dagblad Trouw.

‘De Pietendiscussie heeft mij de ogen wel geopend. Zelf heb ik Zwarte Piet nooit geassocieerd met donkere mensen, voor mij was hij een volkomen op zichzelf staande figuur, maar dat zegt niets over wat andere mensen hierbij voelen,’ zegt Blok. 

‘Het Sinterklaasfeest staat of valt niet bij die zwarte kleur, ik begin zo langzamerhand ook te denken: van die rare blackface moeten we maar eens af.’

Vorig jaar maakte de presentatrice al de toorn van de gekrenkte pietenverdediger mee, toen zij nog voor het Sinterklaasjournaal was begonnen, een dreigbrief ontving. ‘Van een blanke, boze man, volgens,’ zei Blok destijds. Volgens haar wordt het debat zo ‘agressief en ongenuanceerd’ gevoerd, dat ze er ’s nachts wakker van ligt. 

Blok zegt wel dat de Blackface Pieten niet abrupt moeten worden afgeschaft. ‘Zoiets moet niet van bovenaf worden opgelegd, door de politiek of het Sinterklaasjournaal, maar zich organisch in de samenleving ontwikkelen. Volgens mij is dat proces in gang gezet’.

Bron: Trouw
cc-beeld: YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (70)