16

Digitale eurocommissaris noemt beroemdheden van gelekte naaktfoto’s dom

De Duitse Günther Oettinger: 'Ik kan sterren niet beschermen tegen hun eigen domheid'

Als je eurocommissaris Digitale Economie en Samenleving bent zou je wel iets van de digitale wereld moeten begrijpen. Althans, dat zou je denken. De Duitse eurocommissaris Günther Oettinger ging echter direct nat tijdens zijn optreden in het Europees Parlement. Hij noemde de beroemdheden van wie onlangs naaktfoto’s op internet werden verspreid ‘te dom voor woorden om naaktfoto’s van zichzelf te verspreiden’.


Oettinger liet weten dat de ‘sterren’ zoals hij ze noemt, niet kunnen rekenen op zijn steun en bescherming. Met die uitspraak valt de kersverse eurocommissaris door de mand want de foto’s werden verspreid door een hacker.

De Duitser is echter een ervaren eurocommissaris. Voorheen had hij de Europese Energie als portefeuille. De digitale wereld gaat het minder goed af. Het internet behandelt hij als ieder ander technologisch probleem:

We kunnen de risico’s verzachten en zelfs proberen te elimineren, maar zoals met elke technologie kun je niet alle risico’s uitsluiten.”
En vervolgt:
“En als een beroemdheid zelfs te dom is om naaktfoto’s van zichzelf online te zetten, kun die zeker niet verwachten dat ze beschermt worden. Je kunt mensen slechts gedeeltelijk van hun domheid redden.

De naaktfoto’s van onder andere actrice Jennifer Lawrence en zangeres Rihanna kwamen op het internet terecht door een gerichte hackersaanval op iClouds van Apple. De meeste moderne smartphones maken automatisch back-ups van foto’s online, vaak zonder medeweten van hun gebruikers.

De uitspraken van Oettinger leidde vandaag tot kritiek in de Duitse pers. De groene Europarlementariër Jan Philipp Albrecht vertelt The Guardian dat Oettinger met zijn uitlatingen blijkbaar niet heeft begrepen hoe de gelekte foto’s op het internet terecht kwamen. Hij vindt dat de europarlementariër van de digitale samenleving serieuze vragen had moeten stellen over de beveiligingssystemen van cloud-systemen.

Julia Reda van de Piratenpartij vindt het überhaupt opmerkelijk dat Oettinger blijkbaar meer gefascineerd is door het ‘tabloid- en seksgehalte’ van het onderwerp.

Op haar blog schrijft ze: “Het is ongelofelijk! De persoon die met vertrouwen het internet moet leiden zodat Europeanen veilig hun online zaken kunnen afhandelen, beschuldigt juist de mensen die slachtoffer zijn van inbreuk op hun privacy.

Ook Spiegel Online velt een vernietigend oordeel over de enige Duitser in het team van Jean-Claude Juncker. “Oettinger liet zien dat hij geen weet heeft van actuele gebeurtenissen die betrekking hebben op zijn nieuwe portefeuille!”

Het departement van Oettinger liet dinsdagochtend de volgende verklaring uitgaan. “Iedereen heeft recht op privacy. De Europese Commissie pleit dat ook voor een Europese cloud-registratie van 2012 en blijft campagne voeren voor een veilig cloud-systeem.”

The Guardian: EU’s new digital commissioner calls celebrities in nude picture leak ‘stupid’

cc-foto: European Parlement

Geef een reactie

Laatste reacties (16)