40

Digitalisering van de rechtspraak loopt uit op financiële ramp

De Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Raad voor de Rechtspraak vreest dat het miljoenenproject dat de rechtspraak moet digitaliseren dreigt te mislukken. Dat melden zij in een brandbrief, die in handen is van NRC.

Doel van het digitaliseringsproject – Kwaliteit en Innovatie (KEI) geheten – is om digitaal procederen mogelijk te maken, maar na ruim vijf jaar werk is er slechts 5 procent af en werd er al 200 miljoen uitgegeven, terwijl de totale kostenschatting in 2012 nog op 7 miljoen euro uitkwam.

NRC schrijft:

Dit jaar is nog eens minstens 20 miljoen euro extra nodig om verdere vertraging te beperken, bleek begin januari in een voortgangsrapportage. Door geldgebrek zijn de contracten van zestig extern ingehuurde ict-deskundigen niet verlengd. Volgens een woordvoerder van de Raad is de invoering daardoor verder vertraagd. Extra kosten voor de jaren daarna kan de Raad voor de Rechtspraak niet zelf betalen. De Raad heeft sinds vorig jaar een negatief eigen vermogen en is volgens een woordvoerder in gesprek met het ministerie van Justitie en Veiligheid over verdere financiering van het digitaliseringsproject.

De belangrijkste oorzaak van de vertraging en exploderende kosten lijkt vooral onderschatting van de werkzaamheden en overschatting van de eigen slagvaardigheid te zijn. Volgens de raad zou de inschatting van het project van begin af aan ‘incompleet en te optimistisch’ zijn geweest.

Cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (40)