Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Dijken Groningen bezwijken bij zwaardere bevingen'

  •  
31-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
groningen.jpg
Aardbevingen als gevolg van gaswinning worden niet alleen heviger, kans op dijkdoorbraken neemt ook toe, aldus dijkgraaf
Groningen was al woest op minister Kamp vanwege de mogelijkheid van zwaardere aardbevingen in de regio door gasboringen. Nu blijkt ook nog eens dat indien er zwaardere aardbevingen plaatsvinden, de dijken het waarschijnlijk begeven.
Inwoners van Groningen is jarenlang voorgehouden dat aardbevingen, als gevolg van de gaswinning door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), niet heviger worden dan 3,9 op de schaal van Richter. Dat blijkt nu onjuist, de bevingen kunnen oplopen tot 5.
Dijkgraaf Bert Middel van het waterschap Noorderzijlvest waarschuwt donderdagochtend op Radio 1 dat de kans groot is dat de dijken van het Eemskanaal in Groningen zullen bezwijken, als er grotere bevingen plaatsvinden. Verzwaring van de dijken is noodzakelijk, aldus Middel.
Er zouden zelfs dijkdoorbraken kunnen ontstaan die een groot deel van Groningen onder water zetten. Ook Slochteren, waar veel aardgas wordt gewonnen, komt dan onder water te staan. Hiermee is het geen regionaal probleem meer, maar een nationaal probleem, vindt de dijkgraaf.
De provincie Groningen onderzoekt momenteel nog de gevolgen van de zwaardere aardbevingen. Zo wil het weten wat de risico’s zijn voor bijvoorbeeld de chemische bedrijven in de Eemshaven. Het waterschap onderzoekt nu of de dijken en bruggen berekend zijn op zwaardere aardbevingen. Als dat niet zo is, dan is nog onduidelijk wie de aanpassingen moet gaan betalen.
Het Groningen-gasveld is een aardige spekker van de schatkist. Vorig jaar werd nog 11,5 miljard euro in het laatje gebracht.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.