Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dijkhoff: Geen verplichte opvang vluchtelingen

  •  
21-01-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-01-21-om-17.40.24
Gemeenten dwingen vluchtelingen op te vangen leidt volgens staatssecretaris niet tot breder draagvlak
Staatssecretaris Dijkhoff is niet van plan alle gemeenten te verplichten vluchtelingen op te vangen. Vluchtelingenwerk Nederland had voor een dergelijke verplichte, kleinschalige opvang gepleit, in verband met de ontstane maatschappelijke onrust rond de bouw van grote azc’s.
Het verplicht stellen van opvang zal volgens de staatssecretaris niet leiden tot een breder draagvlak in de samenleving. Hij vindt in plaats daarvan dat gemeenten elkaar onderling moeten aanspreken, ‘zodat niet de ene helft wel vluchtelingen opvangt en de andere helft niet.’ Dijkhoff zei wel dat hij het toejuicht als elke gemeente meedoet, maar ziet desondanks niets in een verplichting.
Om te vermijden dat vluchtelingen steeds na een paar dagen weer moeten verhuizen, zegt Dijkhoff hard te werken aan structurele opvang in samenwerking met gemeenten. De laatste crisisopvang sluit 29 januari haar deuren, omdat deze vorm van noodopvang volgens het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) niet meer nodig is. Dijkhoff zegt blij te zijn met die ontwikkeling, maar zegt dat er hard moet worden gewerkt om dat zo te houden. ‘Er komen nog steeds iedere week 800 mensen binnen; dat is heel veel voor de tijd van het jaar.’
Bron: NOS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.