Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dijkhoff volgt Zijlstra op, wordt nieuwe VVD-fractievoorzitter

  •  
23-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
121 keer bekeken
  •  
Dijkhoff in de Tweede Kamer

© 2017-04-13 12:42:33 DEN HAAG - Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie tijdens een debat in de Tweede Kamer. ANP BART MAAT

Klaas Dijkhoff wordt de nieuwe VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer. De huidige fractievoorzitter, Halbe Zijlstra, wordt in kabinet Rutte III minister van Buitenlandse Zaken. Kamerleden konden zich tot en met zondag melden als kandidaat-fractievoorzitter, maar Dijkhoff is de enige die dat gedaan heeft.
In het vorige kabinet was Dijkhoff staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Die rol legde hij eerder deze maand al neer om de taken van minister van Defensie Jeanine Hennis waar te nemen. Zij stapte op nadat duidelijk werd dat Nederlandse soldaten in Mali door nalatigheid van Defensie om het leven zijn gekomen bij een mortierongeluk.
Lange tijd gold Hennis als kanshebber voor of een nieuwe ministerspost, of het fractievoorzitterschap. Door het Mali-schandaal zit dat er voor haar niet in. Wel heeft ze aangekondigd hoe dan ook terug de Kamer in te willen.
Zijlstra zegt in een gesprek met de NOS dat Nederland de komende jaren een andere kant van hem te zien zal krijgen. De oud-fractievoorzitter staat bekend als weinig diplomatiek. Bovendien heeft hij nauwelijks ervaring op buitenlands terrein. Naast hem komt Sigrid Kaag (D66) te staan, zij zal het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel doen. Het belooft een bijzondere samenwerking te worden: Kaag is een door de wol geverfde diplomaat.
Bron: NRC

Meer over:

vvd, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.