17

‘Dijksma, haast je met verbod op wilde dieren in het circus’

Gemeenten roepen staatssecretaris op plannen uit regeerakkoord te verwezenlijken ... Bestuurders willen snel wetsvoorstel zien voor verbod op wilde en exotische dieren

Het houden van wilde en exotische dieren in circussen moet verboden worden. Dat wil een groot deel van de bestuurders uit de gemeenten in Nederland. In een brief aan staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) vragen 24 van hen haar om haast te maken met een wettelijk verbod. Dat meldt onder meer dagblad Trouw.

De Rotterdamse wethouder Joost Eerdmans (Dieren, Leefbaar Rotterdam) nam het initiatief voor de brief. Samen met drieëntwintig collega’s wijst hij Dijksma erop dat in 2012 reeds een afspraak is gemaakt in het regeerakkoord over het verbod op het houden van exotische en wilde dieren in circussen. Maar Dijksma heeft hier wettelijk nog niets voor geregeld, waardoor gemeenten die de circussen, die met die wilde dieren werken, nu nog niet kunnen tegenhouden. Het is wachten op een landelijk wetsvoorstel.

“Het gaat ons veel te langzaam”, aldus de Utrechtse wethouder Paulus Jansen (SP) woensdagochtend op Radio 1. “Met veel moeite en omwegen kun je aangeven dat een circus zonder dieren de voorkeur heeft, maar dat werkt niet altijd.” Momenteel staat er ook een circus in Utrecht met wilde dieren. “Dat geeft veel frustratie omdat er mensen zijn die dat niet willen.”

Eerdmans over de dieren:

Ze hebben te weinig leefruimte, zitten een groot gedeelte van de dag in hun transportkooien of staan aan de ketting. Ze kunnen ook veel te weinig lopen. Entertainment met wilde dieren geeft toeschouwers, en vooral kinderen, een slecht voorbeeld over de omgang met en de waarde van dieren.

Behalve de Leefbaar-politicus en Paulus Jansen is de brief ook ondertekend door bestuurders uit Amsterdam, Den Haag, Almelo, Gouda, Haarlem en Schiedam.

Trouw: Gemeenten eisen verbod op wilde dieren in het circus

cc-foto:  DirkJan Ranzijn (Circus Krone, Duitsland)

Geef een reactie

Laatste reacties (17)