Laatste update 19:03
18

Dijksma sust de gemoederen: kinderen kunnen op kunstgras blijven spelen

Kinderen kunnen ook dit weekend gewoon op kunstgras blijven voetballen. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma in het vragenuur in de Tweede Kamer. Ze reageert hiermee op de uitkomst van een onderzoek dat afgelopen weekend aan het licht kwam. Uit dat onderzoek blijkt dat 58 van de 60 onderzochte velden kankerverwekkende stoffen bevatten. De velden voldoen wel aan de officiële eisen, maar worden niet als consumentenproduct beoordeeld. Als dat wel het geval zou zijn zouden de meeste onderzochte velden niet aan de normne voldoen.

Het onderzoek volgde op een alarmerende uitzending van het VARA-programma Zembla waarin wetenschappers hun zorgen uitten over de granulaatkorrels die op kunstgrasvelden liggen. De wetenschappers stelden daarin al dat de korrels meer kankerverwekkende stoffen bevatten dan wenselijk is.

Bijna de hele Tweede Kamer is ongerust over de kunstgrasvelden, maar Dijksma wil niet op de feiten vooruit lopen en meent dat voetballers gewoon kunnen blijven voetballen. “Ook mijn kind is een van de vele kinderen die dit weekend weer op zo’n veld staan”, zei Dijksma die eerst de uitkomsten wil afwachten van een onderzoek van het RIVM. Die uitkomsten worden volgende maand verwacht. Dijksma is ervan overtuigd dat sporten op deze velden niet slecht is, maar er is geen bewijs dat er niets aan de hand is, dus is het RIVM om onderzoek gevraagd.

NOS: Dijksma: kinderen mogen op kunstgras voetballen 

Geef een reactie

Laatste reacties (18)