13

Dijksma mengt zich in ruzie Nederlandse en Franse vissers

Staatssecretaris van Economische Zaken schrijft Franse collega aan

Tussen Nederlandse en Vlaamse vissers enerzijds en Franse vissers woedt al enige tijd ruzie. De Fransen beschuldigen Nederlanders en Belgen van het leegvissen van het Kanaal. De Nederlandse vissers beroepen zich op ‘historische rechten’ en zeggen dat zij juist op een duurzame manier vissen. De Fransen zouden de Nederlanders en Vlamingen intimideren. De spanningen lopen nu zo hoog op dat staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma zich geroepen voelde om haar Franse collega een brief te sturen.


Blocage du port de Boulogne-sur-Mer par les… door rhubarbare
Franse vissers dreigen Nederlandse en Belgische boten te laten zinken, staken banden lek van Nederlandse vrachtwagens lek en maken zich schuldig aan intimidatie, zo schrijft Trouw vrijdag. “Ik heb tegen mijn Franse collega gezegd dat de intimidatie door deze groep Franse vissers onaanvaardbaar is”, zegt  Dijksma. “Hij moet alles doen wat mogelijk is om de veiligheid van onze vissers te garanderen.”
Dijksma stuurde afgelopen vrijdag een brief aan minister Frédéric Cuvillier en sprak hem tijdens de vergadering van de Europese visserijraad nogmaals aan. Ze wil op zeer korte termijn samen met haar Franse collega in Boulogne-sur-Mer praten over een oplossing voor het conflict. In deze havenplaats voerden de Franse vissers al actie. Volgens Trouw op ‘Franse wijze’, met geweld en blokkades.

Nederlandse vissers gooien al decennialang hun netten uit in de wateren voor de kust van Frankrijk en hebben zodoende ‘historische rechten’ opgebouwd, vindt vice-voorzitter Anton Dekker van de Nederlandse Vissersbond. Hij is het niet eens met de kritiek van de Fransen die beweren dat de Nederlanders alle rode poon en rode mul uit het Kanaal vissen. “Wij vissen juist op verantwoorde en duurzame manier”.

Nederland wil snel een onderzoek naar de visbestanden in het Kanaal. Op die manier kan worden vastgesteld hoe groot deze visbestanden zijn en of er daadwerkelijk tekorten dreigen te ontstaan.

Trouw: Dijksma spreekt Franse minister aan op geweld tegen Nederlandse vissers

Geef een reactie

Laatste reacties (13)