20

Dijksma: Trofeeënjacht moet strafbaar worden

Staatsecretaris dringt aan op internationaal verbod om nieuwe Cecil te voorkomen

Als het aan staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) ligt, komt er een einde aan de trofeeënjacht op wilde dieren. Ze wil onderzoeken of een internationaal verbod op deze praktijken mogelijk is.

Dat schrijft de staatssecretaris dinsdag in een brief aan de Kamer. Behalve het verbod op de trofeeënjacht op bijvoorbeeld leeuwen en olifanten, wil ze er bij de Verenigde Naties op aandringen stroperij en illegale handel in opgezette dieren te erkennen als internationaal misdrijf. 

Deze zomer ontstond wereldwijde ophef toen de Amerikaanse tandarts Walter Palmer Cecil, de beroemdste leeuw van Zimbabwe, voor de sport doodde. Onlangs nog kwam ook een groep Nederlanders en Belgen in het nieuws omdat zij in Zuid-Afrika deelnamen aan een omstreden drijfjacht.

Wanneer de VN stroperij en trofeeënjacht strafbaar stelt, wordt het makkelijker om de daders internationaal voor het gerecht te dagen. ‘Stroperij van bijvoorbeeld ivoor en neushoornhoorn is in mijn ogen een misdaad waardoor de biodiversiteit en de leefbaarheid van onze wereld worden bedreigd’, zegt Dijksma. ,’We moeten internationaal de handen ineenslaan om deze misdaad een halt toe te roepen.’

Nederland wil internationaal vooroplopen in de strijd tegen de illegale jacht. In Den Haag is een speciale justitiecommissie gevestigd die Afrikaanse en Aziatische landen bijstaat in het verzamelen van bewijs tegen stropers. 

cc-beeld: Vince O’Sullivan

Geef een reactie

Laatste reacties (20)