10

Dijksma: Vanaf 2020 alleen nog maar duurzaam vlees

Update: AH topman: Doelstelling Dijksma niet haalbaar … Er is niet genoeg aanbod

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Landbouw en Dierenwelzijn belooft dat er uiterlijk in 2020 alleen nog maar duurzaam vlees in de supermarkt ligt. Ze noemt het een ‘noodzakelijke stap’.

Dijksma’s uitspraak ligt in lijn met het zogenoemde Verbond van Den Bosch. In dit ambitieuze plan stellen veehouders het welzijn van het dier voorop en moet er meer aandacht zijn voor milieu, omwonenden en de volksgezondheid.

Een belangrijk criterium in het Verbond is het terugbrengen van het antibioticagebruik. Dijksma wil dat bereiken door het maximumgebruik ervan terug te dringen. Verder lijkt het haar niet nodig boeren aan strengere wet- en regelgeving te binden. “De overheid kan ook enorm verstikkend werken.”

Dijksma verwacht dat de leefomstandigheden van de kip al in 2015 sterk verbeterd zullen zijn. De plofkip moet dan uit de schappen zijn verdwenen. Ze pluimveesector heeft tot 2015 de tijd gekregen om de eigen problemen op te lossen. Vanaf mei 2013 is de volgende sector aan de beurt. Het Verbond van Den Bosch maakt dan duidelijk welke minimumeisen en dierenwelzijn gaan gelden voor varkens.

Update woensdag 6 maart

AH Topman Dick Boer meent dat de doelstellingen van Dijksma niet haalbaar zijn. Zelfs als Albert Heijn de grootste supermarktketen wordt is het volgens hem niet haalbaar om uitsluitend duurzaam of biologisch voedsel te verkopen omdat er niet genoeg aanbod is.

Boer zegt woensdag in NRC:

“Als morgen iedereen biologische kip wil eten, is er niet eens genoeg beschikbaar.”

AH is momenteel de grootste verkoper van biologische en scharrelkip met een marktaandeel van 75 procent. Dit aantal is echter slechts enkele procenten van Albert Heijn’s totale kipverkoop.

Trouw: ‘Alleen duurzaam vlees in 2020’

cc-foto: Goto10

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)