69

Pia Dijkstra wil dat kabinet opschiet met onderzoek naar voltooid leven

D66-Kamerlid Pia Dijkstra wil dat het kabinet opschiet met het onderzoek naar de groep mensen met een voltooid leven. Dat zegt Dijkstra in een interview met NRC. Dat D66 nu in een kabinet zit met een van de felste tegenstanders van euthanasie, de ChristenUnie, maakt voor Dijkstra niets uit: ‘Die vrijheid heb ik als Kamerlid.’

Een jaar geleden werd door Dijkstra de initiatiefwet gepresenteerd die het mogelijk moet maken dat ouderen die vinden dat hun leven voltooid is ervoor kunnen kiezen om te sterven. Ook wanneer zij verder gezond zijn. Hoewel de ChristenUnie vanaf dag één lijnrecht tegenover D66 stond hierin, voorman Segers noemde het zelfs ‘levensgevaarlijk’, is in het regeerakkoord opgenomen dat het kabinet onderzoek zal doen naar de doelgroep. Als het aan Dijkstra ligt zijn die resultaten er binnen anderhalf jaar:

Ik ben blij met het onderzoek, want we weten nog niet precies over wie we het hebben en wat de achtergronden zijn van dit soort verlangens. Maar het mag niet te lang duren.

In de initiatiefwet van een jaar geleden staat een minimumleeftijd van 75 jaar om voor het voltooid leven in aanmerking te komen. Behalve kritiek uit veelal christelijke hoek die helemaal niets in het plan zien, kwam er ook kritiek van mensen die in principe voorstander zijn, maar niets zien in die strikte leeftijdsgrens. Dat bleek bijvoorbeeld in maart van dit jaar toen D66-leider Pechtold in Nieuwsuur werd geconfronteerd met studiogast Martin Kock die ook een stervenswens heeft, maar nog jaren verwijderd is van de door D66 opgestelde minimumleeftijd. Daarover zegt Dijkstra:

Er is ook veel kritiek op de leeftijdsgrens van 75 jaar en dat snap ik. We hebben dat bewust zo vormgegeven om te laten zien dat het wat ons betreft om ouderen gaat. Ik ben nu op zoek naar een formulering waar misschien geen specifieke leeftijd aan verbonden is. Lijden aan het leven dat al heel lang duurt, dat kan ook bij jongere mensen.

Beeld: Sebastiaan ter Burg

Geef een reactie

Laatste reacties (69)