105

Dijkstra sust Senaat: laatste woord bij orgaandonatie is voor nabestaanden

Bij een mogelijk nieuw donorregistratiesysteem blijft het laatste woord aan de nabestaanden. Dat schrijft D66-Kamerlid Pia Dijkstra in een brief aan de Eerste Kamer. Afgelopen dinsdag zou de Eerste Kamer over de nieuwe wet stemmen, maar dat werd uitgesteld omdat er nog te veel vragen waren over de uitvoer.

Binnen de nieuwe wet worden mensen automatisch orgaandonor, tenzij zij zelf bezwaar maken. Nu is het nog zo dat iemand pas donor wordt nadat diegene zich daarvoor heeft geregistreerd. Een van de problemen daarmee is dat er een tekort aan donororganen is en patiënten vaak lang op de wachtlijst staan, soms met noodlottige gevolgen.

Het wetsvoorstel van Dijkstra werd in september 2016 al door de Tweede Kamer aangenomen, zij het met een meerderheid van slechts één stem. Deze week was het de beurt aan de Eerste Kamer, maar de senatoren struikelden over de rol die de nabestaanden binnen de nieuwe wet zouden spelen. Zij waren bang dat wanneer nabestaanden bezwaar tegen orgaandonatie zouden hebben, het nagenoeg onmogelijk zou zijn om dat nog tegen te houden.

Dijkstra schrijft nu in haar brief dat er op dat gebied niets verandert ten opzichte van de huidige wetgeving. Ook wanneer iemand geen bezwaar heeft gemaakt tegen orgaandonatie, zal na overlijden eerst nog om goedkeuring van de nabestaanden worden gevraagd. Dinsdag zal de Eerste Kamer debatteren over de brief van Dijkstra.

Bron: NOS

Geef een reactie

Laatste reacties (105)