38

Dijsselbloem bevestigt: Ik ben kandidaat

Update: Dijsselbloem tot nu toe enige kandidaat

PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem heeft zich vrijdag officieel kandidaat gesteld als voorzitter van de eurogroep. Dat heeft hij donderdag in de Tweede Kamer laten weten. Dijsselbloem is tot nu toe de enige kandidaat.

Het was lange tijd onduidelijk of Dijsselbloem de aftredende Jean-Claude Juncker als voorzitter van de eurogroep wilde opvolgen. Er werd wel gezinspeeld op zijn kanidatuur, maar een bevestiging bleef uit.

In Europa zijn deze week nieuwe afspraken gemaakt over het voorzittersschap. De voorzitter wordt niet meer enkel gekozen op basis van concesus, maar gegadigden moeten zich ook kandideren, voordat er wordt gestemd.

Alleen de Franse minister van Financiën Pierre Moscovici, ligt dwars bij de benoeming van Dijsselbloem. Hij wil graag een duidelijkere visie van onze minister van Financiën op de eurozone. Volgens Moscovici is het niet helemaal duidelijk wat Nederland nu precies wil:

Hoe kan de Eurozone in zijn huidige vorm behouden blijven, hoe kunnen we de vooruitzichten op economische groei verbeteren, hoe kunnen we de bankenunie verder ontwikkelen?”

De eurogroep bestaat uit alle ministers van Financiën van de zeventien landen die de euro hebben ingevoerd. De Luxemburgse Jean-Claude Juncker was vanaf 2005 voorzitter, maar dit jaar zal er een wisseling plaatsvinden.

De Nederlandse minister wordt vooral door Duitsland gezien als een uitstekende kandidaat. Verder moet de nieuwe voorzitter uit een financieel stabiele eurostaat moeten komen. Nederland voldoet aan die eis. Dijsselbloem staat voor een lastige taak, hij krijgt een centrale rol in het oplossen van de crisis.

NOS: Dijsselbloem: ik ben kandidaat

Geef een reactie

Laatste reacties (38)