57

Dijsselbloem gaat bankierseed uitbreiden

Na bestuurders moeten ook gewone bankmedewerkers eed afleggen

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) wil dat de reikwijdte van de bankierseed wordt uitgebreid. Niet alleen bestuurders en commissarissen van financiële ondernemingen moeten zweren of beloven dat ze hun functie integer uitoefenen en het belang van de klant voorop stellen. In de toekomst moeten ook medewerkers die contact hebben met klanten en effectenhandelaren voortaan de eed afleggen, aldus Dijsselbloem.

De eed is sinds begin dit jaar van kracht. De bankensector riep in juni zelf al op de eed uit te breiden. Dijsselbloem heeft nu bekend gemaakt dat hij de maatregel ook daadwerkelijk wil doorvoeren.

Behalve een uitbreiding van de eed bekijkt de minister ook of er een tuchtrechter moet komen voor bankmedewerkers die zich niet aan de eed houden. Ook daar hebben de banken zelf om gevraagd. Daarnaast wordt de toets van De Nederlandsche Bank of mensen wel geschikt en betrouwbaar zijn, uitgebreid. Niet alleen bestuurders en commissarissen worden voortaan getoetst, maar alle medewerkers die verantwoordelijk zijn voor transacties met grote financiële risico’s.

NOS: Bankierseed wordt uitgebreid

Geef een reactie

Laatste reacties (57)