19

Dijsselbloem: Geen extra cent naar Europa

Nieuwe minister van Financiën staat op zijn eerste dag in Brussel op zijn strepen

Brussel wil volgend jaar meer geld van de lidstaten zien, om te kunnen voldoen aan de verplichtingen van de Unie, maar als het aan Nederland ligt krijgt Brussel volgend jaar geen cent extra. Onze nieuwe minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem heeft dat vrijdag bij aankomst in Brussel voor overleg met zijn Europese collega’s in klare woorden duidelijk gemaakt.

Het is zijn eerste Brusselse vergadering met direct een aantal pittige onderwerpen op de agenda. De EU-begroting van dit en volgend jaar. Reden om direct duidelijk te maken waar Nederland staat. Dijsselbloem:

Ik zie echt geen ruimte voor verruiming van het budget […] Nederland en veel andere Europese landen moeten ingrijpende maatregelen nemen. Dan is het niet uit te leggen, en wil ik het niet uitleggen, dat in Europa het budget verder zou stijgen.”

De minister wil dat de Europese Commissie opnieuw kijkt naar de besteding van het geld. Het moet kiezen voor ‘herprioritering, aldus Dijsselbloem, in plaats van extra geld.

Dijsselbloem zegt de lijn van zijn voorganger Jan Kees de Jager ‘stug’ te zullen voortzetten in Brussel. De Europese collega’s moeten niet verwachten dat hij zich flexibeler zal opstellen dan zijn voorganger.

De Nederlandse positie was helder en blijft helder en zal zo worden voortgezet.

Brussel wil voor 2013 6,8 procent meer geld van de lidstaten. Voor de begroting van dit jaar is er een gat van 9 miljard euro. In juni kwamen de landen tot een compromis voor een verhoging van maximaal 2,79 procent. Deze stijging is voor Nederland ook al te hoog, maar er is waarschijnlijk onvoldoende steun van andere landen om een verhoging van het EU-budget tegen te kunnen houden.

De Volkskrant: Dijsselbloem: Nederland blijft zich verzetten tegen hogere EU-begroting

Foto: Links: Jeroen Dijsselbloem, rechts EU-commissaris Begroting, Janusz Lewandowski.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (19)