Laatste update 09:35
71

Dijsselbloem: ‘Het lijkt alsof ik een oorlogsmisdaad heb begaan’

In een interview met de Volkskrant blikt Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem terug op zijn gewraakte drank & vrouwen-uitspraak. “Het lijkt inmiddels alsof ik een oorlogsmisdaad heb begaan”, zegt hij. “Ik ben nu de bliksemafleider. Dat is prima, ik ben nog niet afgebrand.”

Dijsselbloem hielp als voorzitter van de Eurogroep om Griekenland “te redden” van de financiële ondergang en andere landen in Europa economisch “stabieler” te krijgen. Voor zijn inzet is hij de afgelopen jaren louter geroemd. Maar toen was daar het interview in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Hierin maakte hij een opmerking over zuidelijke eurolanden die hun geld zouden verbrassen aan Schnaps und Frauen, om vervolgens bij de noordelijke buren de hand op te houden. Zo was het allemaal niet bedoeld, zei hij herhaaldelijk in reacties, maar het mocht niet baten: er werd onder meer om zijn vertrek gevraagd. Ook noemde de Portugese premier Costa Dijsselbloem een racist en een xenofoob.

Wat Dijsselbloem precies bedoelde met zijn uitspraak? In de Volkskrant zegt hij:

[…] Namelijk dat je niet onbeperkt en onvoorwaardelijk solidair met elkaar kunt zijn. Iedereen die een beroep doet op solidariteit moet zich zo goed mogelijk gedragen. In het gewraakte interview zei ik dat er afgelopen jaren volop solidariteit is geweest met de eurolanden in problemen. En dat die solidariteit vereist dat je afspraken nakomt, anders houd je de eurozone niet overeind. Als we de monetaire unie willen versterken, en daarover is iedereen het eens, moet die gebouwd zijn op stabiele ondergrond. Zo niet dan zakt ze in elkaar.’

Dijsselbloem lijkt na alle ophef in ieder geval niet van plan te zijn om voortijdig op te stappen:

Als er op korte termijn een nieuwe regering in Nederland is, zoekt de Eurogroep snel een nieuwe voorzitter. Zo niet, dan neemt de kans toe dat ik mijn termijn afmaak.

Wat Dijsselbloem in het gewraakte interview zei:

“Tijdens de eurocrisis hebben de noordelijke eurolanden zich solidair getoond met de crisislanden. Als sociaal-democraat vind ik die solidariteit heel belangrijk. Maar wie daarom vraagt, heeft ook plichten. Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen uitgeven en vervolgens bij u om hulp aankloppen. Dat principe geldt op persoonlijk, lokaal, nationaal en ook op Europees vlak.”

Geef een reactie

Laatste reacties (71)