56

Dijsselbloem: kosten vluchtelingenopvang ‘loopt op’ tot 0,4 procent begroting

Totale kosten zullen rond de 1 miljard euro uitkomen

Helemaal precies weet Dijsselbloem het niet, maar hij vermoedt dat de kosten voor asielopvang zullen oplopen naar een schamele 1 miljard. Dat zegt de minister van Economische Zaken op nieuwsradio BNR. NRC Next publiceerde donderdag een overzicht waarin staat dat de opvang voor één asielzoeker zo’n 25.000 euro kost. Wanneer dat wordt vermenigvuldigd met het aantal asielaanvragen, kom je uit op zo’n 1 miljard. Zo’n 0,4 procent van de totale begroting van 260 miljard.

Dijsselbloem erkent het geld liever aan andere zaken uit te geven, maar het is niet anders. De minister: 

Het zijn heel grote bedragen. En het is natuurlijk… ik wil niet zeggen ‘zonde geld’, want je moet het besteden. Je kunt mensen niet op straat laten slapen, dat is het laatste wat ik zou willen. Maar ik zou het liever aan andere dingen besteden.

De minister zei in het programma overigens dat het kabinet ook bereid is AirFrance-KLM financieel te steunen als dat nodig is. “Het is “denkbaar” dat de Nederlandse staat aandelen van AirFrance-KLM koopt”, schrijft BNR. VNO-NCW-voorman Hans de Boer deed hiertoe eerder al een voorzet, maar Dijsselbloem en collegae leken hier niets in te zien. De PvdA is echter wel benieuwd en wil laten onderzoeken of de Nederlandse staat aandeelhouder kan worden.

Jacques Monasch, Tweede Kamerlid voor de PvdA:

We zien dat de Franse overheid haar aandelenpakket flink heeft uitgebreid en daarmee als aandeelhouder veel machtiger is geworden. Dan moeten wij nu wel gaan kijken: verzwakt dat onze positie? Moet de Nederlandse overheid zelf ook niet zo’n positie in gaan nemen?”

Trouw: Dijsselbloem: kosten asielopvang gaan richting miljard euro

NRC: Wat kost een vluchteling?

Geef een reactie

Laatste reacties (56)