42

‘Dijsselbloem moet president van de ECB worden’

Oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem moet de Europese Centrale Bank gaan leiden. Dat zegt Sylvester Eijffinger, hoogleraar Financiële Economie aan de universiteit van Tilburg, in de politieke podcast Betrouwbare Bronnen.

‘Hij was een voortreffelijke minister van Financiën. Een voortreffelijke Eurogroepvoorzitter in die moeilijke tijd met de Griekse crisis. Toen heeft hij de zaak toch maar even bij elkaar gehouden. Dat is heel knap’, zegt Eijffinger. ‘Het is een man die ook heel goed de verhoudingen weet in Europa; die verbindend kan zijn. Een Centrale-Bankpresident moet al die nationale bankpresidenten met hun ego’s verbinden. Dijsselbloem heeft het gezag, de kwaliteiten en de geloofwaardigheid’.’

Sylvester Eijffinger is een van de meest vooraanstaande Europese financieel economen. Hij kent alle kandidaten die genoemd worden voor Draghi’s opvolging persoonlijk. Hij verwerpt het argument dat een bankpresident zelf al een nationale bank of commerciële bank moet hebben geleid. ‘Dat vind ik niet zo relevant. Je moet het vertrouwen van de noordelijke en de zuidelijke Eurozone-landen hebben en die heeft hij.’

Eijffinger wijst er op dat de vicepresident uit Zuid-Europa komt, de Spanjaard Luis de Guindos. Dat maakt de weg vrij voor een president uit het noorden. De Guindos was voordat hij dit ging doen ook minister en geen bankier.

PvdA’er Dijsselbloem heeft sinds zijn vertrek uit de nationale politiek herhaaldelijk uitgesloten dat hij voor een commerciële bank gaat werken. Over de ECB zweeg hij tot nu toe. De benoeming wordt gedaan door de regeringsleiders van de Eurozone, onder wie premier Mark Rutte, bondskanselier Angela Merkel en president Emmanuel Macron. Dijsselbloem kreeg als minister veel waardering van hen. Hij werd zelfs lid van de beweging van Macron, En Marche.

cc-foto: European Banking Federation

Geef een reactie

Laatste reacties (42)