12

Dijsselbloem: Nederland juist méér hervormen

Update: Minister spreekt AD-berichtgeving tegen ... Wil onder meer belastingstelsel nog hervormen

Minister Jeroen Dijsselbloem zegt in een interview met het AD dat Nederland geen verdere hervormingen hoeft door te voeren. Volgens de minister is er geen ruimte meer om economische winst te behalen uit hervormingen, wat ze dus overbodig maakt.

Dijsselbloem zegt in het interview:

Er is voor Nederland weinig ruimte om economisch verder te groeien door meer hervormingen te doen. Van alle eurolanden heeft Nederland op dat vlak de minste potentie. Dat komt omdat we nu al heel veel moderniseringen doorvoeren die verstandig zijn. Critici kunnen zeggen dat het sneller moet of nog verdergaand, maar het zal niet meer veel extra economische groei opleveren.

Omdat Nederland veel exporteert, kan het nog wel handig zijn als andere landen verdere hervormingen doorvoeren. “Als de eurolanden zich moderniseren, dan kan de economie in de eurozone met 6 procent extra groeien tot 2025”, aldus de minister.

In het interview benadrukt hij nogmaals dat hij niet van plan is voorzitter van de Europese Commissie te worden. Menig journalist stelde de afgelopen tijd de vraag, in hoop op een heldere ‘ja’ of ‘nee’ van de minister, maar hij laat het in het midden:

Ik ben minister én voorzitter van de Eurogroep, een mooie functie waar je heel veel kunt bereiken. Ik hoop dat gewoon door te zetten. Ik ben niet op zoek naar een baan. Er is geen aanbod. Niemand heeft me gebeld om te zeggen: Zou je deze baan willen? We zitten echt in het luchtledige te praten. Ik kan toch niet gaan speculeren over wat ik ga zeggen als morgen iemand belt met de vraag of ik voorzitter van de Europese Commissie wil worden. Wat overigens niet gaat gebeuren.

Update 10.45
In een gesprek met BNR zegt Dijsselbloem dat Nederland juist nog lang niet klaar is met hervormen. “We zijn absoluut niet klaar”, zegt hij nu. “Het tegendeel is waar dus ik was een beetje verbaasd over die kop. Ik heb het AD gezegd dat we in Europa heel veel potentiële groei laten liggen omdat we niet of te langzaam een aantal hervormingen doorvoeren.”

Volgens de minister zijn al veel hervormingen doorgevoerd, maar als we de economie echt willen verbeteren dan moeten er nog veel meer volgen. “We moeten gaan werken aan de herziening van het belastingstelsel”, aldus Dijsselbloem.

cc-foto: EU Council Eurozone

Geef een reactie

Laatste reacties (12)