Laatste update 16:12
91

Positie Dijsselbloem wankelt na opmerking over ‘drank en vrouwen’

Jeroen Dijsselbloem, de Nederlandse minister van Financiën, ligt onder vuur na uitspraken in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Op een vraag over solidariteit tussen de noordelijke en zuidelijke eurolanden, antwoordde Dijsselbloem:

“Als sociaal-democraat vind ik solidariteit heel belangrijk. Maar wie ze vraagt, heeft ook plichten. Ik kan niet mijn hele leven geld uitgeven aan drank en vrouwen (‘Schnaps und Frauen’) om dan bij u mijn hand op te houden. Dat principe geldt op persoonlijk, lokaal, nationaal en evenzeer op Europees vlak.”

De Italiaanse leider Pittella van de sociaal-democratische fractie was zeer ontstemd over de opmerking en verklaarde:

“Er is geen enkel excuus om zulke taal te gebruiken, zeker niet voor iemand die verondersteld wordt progressief te zijn. Ik vraag me oprecht af of iemand die dit soort opvattingen heeft, nog geschikt is als voorzitter van de Eurogroep.”

De Portugese minister-president Costa eist zelfs dat Jeroen Dijsselbloem opstapt als voorzitter van de eurogroep. Hij noemt de uitspraak racistisch, xenofoob en seksistisch. Dijsselbloem weigert zijn woorden terug te nemen. Een woordvoerder van Dijsselbloem laat weten dat de eurogroepvoorzitter met zijn opmerkingen geen enkel specifiek land op het oog had.

Het incident komt op een zeer ongelukkig moment voor Dijsselbloem, hij wilde juist bij zijn collega-ministers in de Eurogroep peilen of die bereid zijn hem tot medio januari als voorzitter te houden. Als demissionair minister blijft Dijsselbloem de Eurogroep voorzitten totdat er een nieuw kabinet in Nederland is, daarna zou hij in principe zijn taken dienen neer te leggen.

De Partij voor de Dieren heeft inmiddels Kamervragen aangekondigd.

Geef een reactie

Laatste reacties (91)