129

Dijsselbloem: PvdA was bang voor kiezer

PvdA-minister Dijsselbloem: aanpak AWBZ, WW en hypotheekrenteaftrek jarenlang taboe om 'electorale redenen'... PvdA heeft problemen 'laten verergeren'... Spijt dat hij als Kamerlid taboe niet heeft doorbroken...

Uit angst kiezers kwijt te raken, waren de aanpak van de AWBZ, de inperking van de hypotheekrenteaftrek en de modernisering van de WW jaren lang taboe binnen de PvdA. Dat zegt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zaterdag in de Volkskrant. Daardoor heeft de partij problemen ‘laten verergeren’. Ook hij zelf heeft in de twaalf jaar dat hij Kamerlid was dat taboe niet durven doorbreken. Daar heeft hij nu spijt van.

De PvdA staat bekend als een partij die graag aan zelfkastijding doet. En bedoeld of onbedoeld geeft Dijsselbloem hier weer een knap staaltje van weg. 

Want in de poging het huidige beleid te verdedigen, zegt hij in feite niets anders dan: we wilden het altijd al zo, maar dat durfden we niet te zeggen uit angst dat de kiezers weg zouden lopen.

Blijkbaar moest de VVD de PvdA over die drempel heen helpen. Want samen met Rutte durft Dijsselbloem nu wel en staat hij pal achter de ingrepen in de langdurige zorg, de verkorting van de WW en de afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Maatregelen die lange tijd onbespreekbaar waren, zo zegt hij in de Volkskrant:

Dat was een hele tijd taboe. Puur om electorale redenen.”

Volgens Dijsselbloem deed oud PvdA-leider Wim Kok daar ook niet geheimzinnig over wanneer het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek ter sprake kwam.

Ik weet nog dat Wim Kok op een congres zei: we gaan het gewoon niet doen  Hij wilde de verkiezingen winnen, wat een legitiem argument is voor een politicus: eerst de verkiezingen winnen, anders kun je überhaupt geen invloed uitoefenen. Maar daardoor is dat taboe te lang blijven bestaan en hebben we het oplopende probleem van onze woningmarkt laten verergeren.”

Dankzij de crisis en dankzij de VVD heeft de PvdA nu blijkbaar het licht gezien, in de ogen van Dijsselbloem. De problemen worden versneld aangepakt, stelt hij, en ja, daar hoort ook een beroep op de burger bij.

Maar die voorgestane participatiesamenleving is iets anders dan de nachtwakersstaat die Wouter Bos er in zijn Volkskrantcolumn van maakt, aldus Dijsselbloem. 

Ik vind de reactie van Bos zwart-wit. Alsof het een staat is die alleen daar opvangt waar mensen door het ijs zakken.

‘Zeg me dat het niet zo is!’, schreef Bos afgelopen donderdag over de ‘Amerikaanse, klassiek-liberale’ overheid waar we volgens hem naartoe gaan. Dijsselbloem reageert:

Het is niet zo. Participatie is de plicht om bij te dragen, niet alleen met belastingen, maar ook met eigen verantwoordelijkheid. Uitgerekend Wouter Bos heeft mede die knop omgezet.”

Het hele interview met Dijsselbloem staat zaterdag in de Volkskrant.

De Volkskrant: Dijsselbloem: hervormingen waren te lang taboe bij PvdA

Geef een reactie

Laatste reacties (129)