66

Dijsselbloem: Regels zijn regels

Minister van Financiën weigert hypotheekregels te versoepelen

Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën, weigert de regels voor nieuwe hypotheken, die per 1 januari ingaan, te versoepelen. De Eerste Kamer heeft het kabinet opgeroepen af te zien van de verplichting om in de loop van dertig jaar de hele woninglening af te lossen. De senaat ziet liever dat maximaal de helft wordt afgelost. Dijsselbloem weigert hier op in te gaan, vanwege eventuele represailles vanuit Europa.

‘Dijsselbloem vreest de toorn van begrotingscommissaris Olli Rehn’, schrijft de Volkskrant. De minister van Financiën wil zijn handen niet branden aan het versoepelen van de hypotheekregels. Hij heeft het regeerakkoord tweemaal aan Rehn heeft gepresenteerd. Het akkoord zou goed zijn ontvangen en dat wil de minister van Financiën graag zou houden.

Ik geef u op een briefje dat als de begrotingscommissaris dat hoort, hij zegt: Nederland stelt de aanpak van zijn onevenwichtigheden wéér uit”, aldus Dijsselbloem.

Het regeerakkoord is volgens Dijsselbloem zo goed ontvangen “omdat het de juiste structurele economische onevenwichtigheden aanpakt, dus op de woningmarkt, arbeidsmarkt en pensioenen.” Nu alsnog zaken als de hypotheekregels versoepelen zou het verkeerde signaal afgeven.

In het interview in de Volkskrant zegt Dijssebloem overigens dat het door Brussel ingestelde maximale begrotingstekort van drie procent hem niet heilig is.

De economische omstandigheden zijn verslechterd, in de hele eurozone. Dus dat maakt de discussie misschien anders. Maar het lijkt me politiek onverstandig om daar nu op vooruit te lopen. Het is ook niet in ons belang om die discussie als eerste aan te zwengelen.

De Volkskrant: Dijsselbloem voelt niets voor versoepelen regels nieuwe hypotheken

Geef een reactie

Laatste reacties (66)