77

Dijsselbloem richt pijlen op ‘gewoon’ bankpersoneel

Vakbonden: gewoon bankpersoneel mag niet lijden onder bankencrisis ... VVD en GroenLinks steunen pleidooi minister

De oproep van minister Dijsselbloem om de cao in de bankensector aan te pakken is slecht gevallen bij de vakbonden. Zij vinden dat de minister zich niet moet bemoeien met de afspraken die tussen werkgevers en werknemers worden gemaakt. Het wordt Dijsselbloem ook verweten dat hij doet dit pleidooi doet, kort nadat hij voor een salaris van 550.000 euro de nieuwe SNS-topman Gerard van Olphen heeft aangesteld.

De voornaamste kritiek op de houding van Dijsselbloem is volgens vakbond De Unie dat de honderdduizenden bankmedewerkers niet mogen lijden vanwege de hoge salarissen van de top. Vakbondsvoorzitter Reinier Castelein verklaart dat die mensen niet verantwoordelijk zijn voor de crisis, maar gewoon mensen zijn die onder een hoge werkdruk, en aangekondigde ontslagrondes hun hypotheek moeten kunnen blijven betalen.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum noemt het geen nieuwe discussie. Hij denkt dat Dijsselbloem het gebruikt om de aandacht af te leiden van de aanstelling van de topman bij de genationaliseerde SNS, die gevoelig zou liggen binnen de PvdA.

Dijsselbloem kan ook op bijval rekenen. Zowel VVD als GroenLinks reageren verheugd op het pleidooi van de minister. Gezien de mate waarmee de banken op de overheid leunen, kan het volgens Klaver allemaal wat ‘eerlijker’. Vorige week is er tijdens het debat een motie aangenomen om te improviseren in hoeverre loonmatiging mogelijk.

Volkskrant: Weinig bijval voor idee banken-cao’s open te breken

Geef een reactie

Laatste reacties (77)