Laatste update 15:28
56

Dijsselbloem waarschuwt voor PVV: doorrekening CPB is cruciaal

Minister Dijsselbloem (PvdA, Financiën) waarschuwt voor partijen die de doorrekeningen van het Centraal Planbureau mijden. Ze verkopen knollen voor citroenen, zegt hij. Aanstaande donderdag presenteert het CPB de doorrekeningen van de partijen, waarmee direct de haalbaarheid van de verkiezingsprogramma’s duidelijk wordt. Een aantal partijen, waaronder de PVV, 50Plus en de Partij voor de Dieren weigeren hun programma’s door te laten rekenen.

Dijsselbloem benadrukt het belang van de doorrekening: het dwingt partijen namelijk om duidelijk te zijn over wat ze willen en hoe ze van plan zijn dat te financieren, of ik verkiezingsretoriek: wie dat gaat betalen.

Partijen die serieus zijn over regeringsdeelname ontkomen overigens niet aan een doorrekening. De rekenmeesters van het CPB controleren ook het uiteindelijke regeerakkoord op haalbaarheid.

Het excuus van partijen als de PVV en Partij voor de Dieren om de plannen niet door te laten rekenen is dat bij de coalitievorming uiteindelijk niet alle plannen worden uitgevoerd.

NOS: Dijsselbloem: partijen die CPB mijden verkopen knollen voor citroenen

Geef een reactie

Laatste reacties (56)