25

Dijsselbloem zet in op ‘bikkelharde’ Europese begrotingsdiscipline

Nieuwe Minister van Financiën al vrijdag naar Brussel. Dijsselbloem: Rutte moet zijn Brussel-masker thuis laten 

Jeroen Dijsselbloem (PvdA) de nieuwe Minister van Financiën kiest voor en harde opstelling in Europa wat betreft de begrotingsdiscipline. Hij wil er zelfs nog een schepje bovenop doen. In zijn eerste overleg met de Tweede Kamer sprak hij vandaag van een ‘bikkelharde’ opstelling. Hij vindt dat zijn voorganger De Jager ‘fantastisch’ werk heeft gedaan door zijn rug recht te houden en die lijn wil hij blijven volgen.

Dijsselbloem maakte woensdagavond zijn debuut in de Kamer. Hij kon niet wachten op de andere ministers om zijn plannen te presenteren want vrijdag moet hij al naar Brussel. Daar wil hij de lijn van De Jager blijven optrekken. Een toch redelijk onverwachte keuze. De PvdA stond er altijd iets harder in dan D66 en GroenLinks, maar de oppositie had gehoopt dat hij toch een wat gematigdere houding had aangenomen.

De PvdA-minister maakte wel een opvallend duidelijk statement ten aanzien van het vorige kabinet. Rutte stond er om bekend in Nederland een harde toon aan te slaan over Europa, maar in Brussel juist een pro-Europese houding aan te nemen. Dijsselbloem benadrukte daarover:

Ik zal in Brussel op dezelfde toon hierover spreken als ik hier doe. Dat is wel een statement.

Ook zei Dijsselbloem de lijn van De Jager ten aanzien van Griekenland onveranderd te houden. Wel wacht hij eerst nog een rapport van de trojka af voordat hij zijn conclusies trekt. Net als De Jager wil hij ook zijn rug recht houden ten aanzien van de verhoging van de EU-begroting. “Ik kan dat niet verdedigen, de regering zal dat ook niet verdedigen.”

Radio1: Dijsselbloem bikkelhard in Europa

NRC: Dijsselbloem wil ‘bikkelhard’ zijn in Brussel – ‘opvallend duidelijk’
Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)