89

Dikbetaalde commissaris slecht voor bedrijf

Wetenschappers ontdekken: Hoge beloning leidt tot vangen-en-zwijgencultuur

Topmannen die werken bij bedrijven waar de commissarissen hoge beloningen ontvangen, krijgen gemiddeld veel meer salaris dan hun collega’s bij andere ondernemingen. Tegelijkertijd presteren ze veel slechter. Dat ontdekten wetenschappers aan de Universiteit van Tilburg.

Cuban Cigars in a Humidor
De Volkskrant opent met het onderzoek dat er op wijst dat de excessief hoge beloningen leiden tot een cultuur van elkaar de hand boven het hoofd houden. Die cultuur draagt weer bij aan slechtere prestaties van zo’n bedrijf.

Volgens de Tilburgse hoogleraar management accounting Eddy Cardinaels bleek eerder uit internationaal onderzoek al dat er een verband is tussen onverklaarbaar hoge vergoedingen voor commissarissen – gezien de omvang en prestaties van het bedrijf – en relatief riante bedragen voor de topman die ze kritisch dienen te volgen. In Nederland zou dat niet of minder spelen, maar ook hier bijkt er een opvallend verband tussen zakkenvullende commissarissen en topmannen. 

Om welke bedrijven en toezichthouders het gaat willen de onderzoekers niet zeggen. Ze onderzochten de jaren 2007 en 2008 en constateerden onder meer dat het crisisjaar 2008 geen enkele invloed had op de hoeveelheid geld die de topmensen kregen toegeschoven.

cc-foto: Alex Brown

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (89)