Laatste update 22:36
37

Dikke mensen niet langer gewenst in erewacht Waalsdorpervlakte want ‘niet mooi’

Klagende kijkers hebben voor elkaar gekregen dat mensen met een fors postuur geen deel meer uit mogen maken van de erewacht op de Waalsdorpervlakte, een van de belangrijkste Nederlandse oorlogsherdenkingsplaatsen waar door de nazi’s meer dan 250 mensen zijn gefusilleerd. Rond het monument staat op 4 mei een erewacht van vrijwilligers van de Vereniging Erepeloton Waalsdorp. Omroep West citeert uit de notulen van die vereniging:

Een aantal leden van de erewacht begint een fors postuur te krijgen, althans voor deze functie. Er komen geregeld vervelende opmerkingen en klachten over binnen. Om dit te voorkomen, zullen we mensen met een te fors postuur een andere taak moeten geven.

De vereniging vindt volgens een toelichting dat dikke mensen “niet mooi ogen” en heeft daarom een aantal van hen afgevoerd uit de wacht. Een van hen is Bas Jongeneel die zes jaar lang zijn eer betuigde aan de oorlogsslachtoffers. Nu heeft hij te horen gekregen dat hij iets anders moet gaan doen rond de herdenkingsplechtigheid, hij mag voortaan helpen in de catering.

‘In Nederland mag je niet discrimineren, maar juist een vereniging die onze oorlogshelden herdenkt, zet mensen met een in hun ogen wat dikkere buik weg’, zegt de vrouw van Jongeneel, Francisca Roeten. ‘Wat wordt de volgende stap? Mensen die een hazelip hebben?’

Het zou gaan om tientallen klachten. Volgens de vereniging “ben je verkeerd bezig als je daar niet aan luistert”.

Onder de mensen die op Waalsdorpervlakte werden gefusilleerd zijn Ernst Cahn wiens arrestatie aanleiding was tot de Februaristaking, de organisatoren van die indrukwekkende verzetsdaad en de leden van de befaamde eerste verzetsgroep De Geuzen. Een van de beroemdste oorlogsgedichten, Het Lied der Achttien Dooden, gaat over de executies daar.

Jarenlang zond de NOS de Dodenherdenking bij de klok op de Waalsdorpervlakte op 4 mei live uit, daarna nam RTL dat over.
Op de klok van Waalsdorper staat een tekst gegraveerd van prof. R.P. Cleveringa, de Leidse hoogleraar recht die een verzetsheld werd omdat hij openlijk protesteerde tegen het ontslag van zijn joodse collega’s:

Ik luid tot roem en volging van hen die hun leven gaven tot wering van onrecht, tot winning der vrijheid en tot waring en verheffing van al Neerlands geestelijk goed.

Geef een reactie

Laatste reacties (37)