47

Dilma Rousseff afgezet door Braziliaanse Senaat

Dilma Rousseff, de eerste vrouwelijke president van Brazilië, is door de Senaat officieel uit haar ambt gezet. Daarmee komt een einde aan een langlopende afzettingsprocedure. Tijdens die procedure was Rousseff al geschorst. Interim-president Michel Temer neemt het presidentschap over, tot de volgende verkiezingen in 2018.

Rousseff wordt ervan beschuldigd te hebben gefraudeerd met de begroting. Ze zou overheidsuitgaven hebben gemanipuleerd om zo de verkiezingsuitslag te beïnvloeden. Tijdens het proces traden senatoren op als rechter, hoewel vele van hen zelf van fraude en corruptie worden verdacht. Een ruime meerderheid van hen, 61 tegen 20, stemde voor afzetting van Rousseff.

Hoewel Rousseff nooit een verkiezing verloor, nam haar populariteit de laatste tijd al flink af bij de bevolking. Oorzaak daarvoor is een economische recessie waarin Brazilië zich bevindt, een overheid die het tij niet lijkt te kunnen keren en daarnaast een groot corruptieschandaal bij staatsoliebedrijf Petrobas, waarvan Rousseff tot 2010 bestuursvoorzitter was.

De nu ex-president heeft zelf altijd volgehouden dat ze geslachtofferd werd voor corrupte politieke doeleinden. In haar slotpleidooi, afgelopen maandag, zei ze te vrezen voor de toekomst van het land. Rousseff is van mening dat de sociale vooruitgang die het land de afgelopen dertien jaar gekend heeft, nu onder het nieuwe bewind ongedaan gemaakt zal worden.

Bronnen: The Guardian, Nu.nl

Lees ook: Dilma Rousseff: geofferd op het altaar van de democratie

Geef een reactie

Laatste reacties (47)