202

Dion Graus ten onrechte niet vervolgd

OM concludeerde dat er wel degelijk voldoende bewijs was voor vervolging wegens mishandeling

Het KRO-programma Brandpunt onthult vanavond documenten waaruit blijkt dat PVV-kamerlid Dion Graus in 2003 ten onrechte niet is vervolgd voor mishandeling van zijn toenmalige vrouw.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Dat schrijft de NRC. Brandpunt heeft de beschikking gekregen over een ambtsbericht uit 2007 van de Maastrichtse hoofdofficier J. Penn-te Strake aan het gerechtshof in Den Bosch. Daarin concludeert de hoofdofficier dat er destijds voldoende wettig en overtuigend bewijs was. Het seponeren van de zaak was een volgens hem “verkeerde beslissing”. De NRC schrijft:

Volgens het ambtsbericht was te bewijzen dat Graus op 13 oktober 2003 tijdens een etentje bij zijn vader verbaal agressief was geweest tegen zijn vrouw en dat hij haar ter plekke gedurende een minuut de keel dichtkneep. Nadat Graus haar had losgelaten dreigde hij “een vuurwapen tussen de wenkbrauwen te zetten.”De vader van Dion Graus bevestigde tegenover de politie “dat zijn zoon zijn vrouw inderdaad diverse malen bedreigd, mishandeld en de keel dichtgeknepen had.”

Op 24 oktober 2002 mishandelde Graus zijn vrouw al eens thuis. De politie kwam er aan te pas en later constateerden artsen in het ziekenhuis in Heerlen verwondingen bij de vrouw.

Het ambtsbericht is eind 2007 geschreven, nadat de ex-vrouw van Graus bij het gerechtshof in Den Bosch een klacht had ingediend. Ondanks het bericht werd besloten niet alsnog tot vervolging over te gaan, omdat dat ‘niet meer opportuun’ zou zijn.

Graus mocht van Geert Wilders in 2006 zelf onderzoek doen naar de feiten in de zaak. Op basis daarvan concludeerde Wilders begin 2007 dat de feiten Graus “volledig vrijpleiten”.

De uitzending van Brandpunt begint om 22.15 uur op Nederland 2.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (202)