16

Diplomaten bereiden Nederlandse bedrijven voor op ‘grexit’

Nederlandse regering houdt intussen vol dat Griekenland in de eurozone moet blijven

Nederlandse diplomaten helpen Nederlandse bedrijven in Griekenland zich voor te bereiden op een eventueel Grieks vertrek uit de euro. Dat meldt de Volkskrant maandag. Diplomaten in Athene inventariseerden de risico’s, planden noodmaatregelen en deelden die enkele maanden geleden in een vertrouwelijke bijeenkomst met bedrijven. Het is pikant omdat de Nederlandse regering publiekelijk steeds benadrukt dat Griekenland in de eurozone moet blijven.

De Nederlandse diplomaten balen dat dit is uitgelekt. “Ik weet niet wie dit heeft rondgebazuind”, zegt een diplomaat tegen de Volkskrant. “We hebben dit bewust achter strikt gesloten deuren gedaan. We willen geen geesten wakker maken die niet wakker moeten worden gemaakt.”
De diplomaten organiseerden de bijeenkomst omdat in de aanloop naar de Griekse verkiezingen in juni onrust ontstond over een mogelijk afscheid van de euro. Die onrust is de laatste maanden enigszins geluwd, omdat in Griekenland nu een regering zit die bereid lijkt de harde bezuinigingen door te voeren door EU, ECB en IMF worden geëist.
Onder de Nederlandse bedrijven in Griekenland zijn multinationals als Heineken, Unilever en Philips, maar ook kleinere bedrijven zoals reisbureaus en jachtmakelaars. Volgens de Volkskrant hebben al veel ondernemingen  maatregelen genomen om de schade van een Grieks vertrek uit de eurozone te beperken. Zo hebben bedrijven hun computersysteem aangepast, zodat ze snel kunnen overgaan op een nieuwe munteenheid.

Welke adviezen de Nederlandse ambassade aan de bedrijven heeft gegeven, is niet helemaal duidelijk. De redactie van de Volkskrant heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd om nadere informatie over de adviezen en om openbaarmaking van de relevante stukken. Volgens het ministerie kan geen informatie worden verstrekt, omdat de stukken ‘ook veiligheidsmaatregelen’ omvatten. ‘Wij doen nooit uitspraken over veiligheidsmaatregelen’, aldus een woordvoerder.

Volkskrant: Nederlandse diplomaten helpen bedrijven bij ‘grexit’

Foto-cc: Derrickting

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)