152

Diplomaten krijgen Wilders-training

Update 21:40 Ministerie ontkent voorschriften ... Geen paniek: Moslims worden beschermd door de Grondwet … Wel paniek: Ambtenaren zoeken consequenties opzeggen verdragen uit … Jaap de Hoop Scheffer waarschuwt Wilders niet naar protestbijeenkomst bij Ground Zero te gaan

Nederlandse diplomaten krijgen instructies hoe ze moeten reageren op vragen over de gevolgen van de deelname van islamhater Wilders aan de regering. Jaap de Hoop Scheffer, oud-CDA-leider en voormalig secretaris-generaal van de Navo, zegt in NRC Handelsblad dat Wilders niet naar de protestbijeenkomst van het islamitisch cultureel centrum in de buurt van Ground Zero moet gaan. Al is hij zelf ook tegen de bouw van het centrum.

Vraag en antwoorden Wilders voor diplomaten
Nederlandse diplomaten krijgen de opdracht bij vragen van buitenlandse relaties te benadrukken dat de PVV niet in de regering komt. Dat blijkt uit interne instructies waar NRC Handelsblad de hand op heeft weten te leggen.

Ook moeten de diplomaten uitleggen dat een verbod op de Koran in Nederland niet ingevoerd zal worden omdat het in strijd is met de Grondwet. Dat geldt ook voor een verbod op moskeeën en islamitische scholen. “Voor zo ver we weten is de volgende regering niet van plan de Grondwet aan te passen,” aldus de instructies.

Ook wordt de stand van zaken uitgelegd rond de aanklacht tegen Wilders wegens haatzaaien waar de rechtbank zich inmiddels over buigt. De diplomaten mogen geen antwoord geven op de vraag hoe het kan dat de PVV zoveel stemmen heeft gekregen.

Het mogelijk toetreden van Wilders tot de regering bezorgt Buitenlandse Zaken meer werk. Volgens betrouwbare bronnen hebben ambtenaren inmiddels opdracht gekregen uit te zoeken wat de consequenties zijn van het opzeggen van alle internationale verdragen waartoe Wilders wil overgaan.

De zorgen over de reacties in het buitenland op de deelname van de PVV aan de regeringscoalitie groeien. In NRC Handelsblad raadt Jaap de Hoop Scheffer, oud leider van het CDA en voormalig secretaris-generaal van de NAVO, PVV-leider Wilders af deel te nemen aan een anti-moslimdemonstratie in New York op 9/11.

In het buitenland wordt niet altijd het onderscheid gemaakt tussen wie hier in de regering zit en wie in het parlement. Wij weten dat wel, maar wanneer een Nederlandse politicus daar optreedt, dan moet je er rekening mee houden dat men niet het verschil ziet tussen coalitiepartijen en een partij die de regering gedoogt – alleen al het woord gedogen is onvertaalbaar in het Engels”, zegt De Hoop Scheffer in een interview met NRC.

Wilders heeft volgens De Hoop Scheffer het recht om te zeggen wat hij wil, maar omdat hij met zijn uitspraken direct het Nederlands belang raakt, moet hij ‘voorzichtig’ zijn. “De regering heeft de plicht hem daarop te wijzen. […] Je komt terecht in het spanningsveld tussen de vrijheid van meningsuiting, een groot goed, de vrijheid van godsdienst, ook een groot goed, en het Nederlandse belang in het buitenland.”

De Hoop Scheffer vindt zelf dat het islamitische centrum er niet zou moeten komen. Hij is het ‘strikt persoonlijk’ eens met degenen die uit piëteit met de slachtoffer zeggen: je moet daar geen moskee bouwen.

NRC Handelsblad: Advies over PVV voor diplomaten 
NRC Handelsblad: De Hoop Scheffer raad Wilders toespraak af

Update 21:40 Het ministerie ontkent schrijft De Pers:

Nederlandse ambassades in het buitenland hebben geen instructies of een opdracht gekregen om uitleg te geven over de kabinetsformatie en de rol van de PVV daarin. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag. Hij wilde bevestigen noch ontkennen dat een document op de site van NRC Handelsblad met die strekking inderdaad een interne mededeling is.

cc-foto: Travis Nep Smith

Geef een reactie

Laatste reacties (152)