31

Diplomatieke ruzie Turkije en Israël laait op om Gaza flotilla

Turkije zet Israëlische ambassadeur uit, na uitblijven excuses voor aanval flotilla. VN: aanval 'excessief en onredelijk', maar blokkade Gaza legaal

Turkije zet de banden met Israël op een lager pitje, nadat dat land opnieuw heeft geweigerd excuses te maken voor de aanval op de Gaza Flotilla vorig jaar. De Israëlische ambassadeur wordt uit Turkije weggestuurd. In een VN-rapport dat donderdag uitkwam werd de aanval, waarbij negen mensen om het leven kwamen, veroordeeld als “buitensporig en redeloos”. De zeeblokkade van Gaza noemt het rapport echter legaal, zo meldt de Britse krant The Guardian.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu heeft aangekondigd dat de banden met Israël zullen worden teruggeschroefd, zo schrijft The Guardian. Het uitzetten van de ambassadeur aanstaande woensdag zal daarvan deel uitmaken. Bovendien worden alle militaire afspraken afgezegd. “Het wordt tijd dat Israël de prijs betaalt”, aldus Davutoglu. 

Het langverwacht VN-rapport, dat donderdag werd gepubliceerd, stelde dat Israëls zeeblokkade van Gaza weliswaar legaal was, maar dat de Joodse staat onredelijk had gereageerd op de flotilla die de blokkade wilde doorbreken. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken noemde sommige uitkomsten in het rapport onacceptabel. Turkije had van Israël geëist dat excuses zouden worden gemaakt voordat het rapport uit zou komen. 

Israëlische functionarissen zeggen dat het VN-rapport geen officiële excuses van Israël vraagt, maar slechts dat het land berouw toont en een schadevergoeding betaalt. 

Het rapport stelt dat de beide landen de verhouding moeten herstellen, in het belang van de stabiliteit in de regio.

Lees meer bij The Guardian: Turkey expels Israel’s ambassador over Gaza flotilla row

UN investigation backs Israel’s naval blockade of Gaza

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (31)