15

Directeur Amnesty International opgepakt in Turkije

Woensdagochtend is Idil Eser, de Turkse directeur van Amnesty International, gearresteerd samen met zeven andere prominente mensenrechtenactivisten en twee trainers van non-gouvernementele organisaties. Ze waren daar om deel te nemen aan een training van het Nederlandse Humanistisch Instituut voor Ontwikkelingssamenwerking (HIVOS). De Turkse autoriteiten hebben nog geen verklaring gegeven waarom ze zijn opgepakt.

Het HIVOS heeft nog geen contact gekregen met de gearresteerden, maar houdt wel goed contact over de zaak met de VN-rapporteur mensenrechten, advocaten en andere lokale partnerorganisaties. Amnesty International noemt de arrestaties ‘een grotesk machtsmisbruik’ van de Turkse regering. Ze roepen op tot onmiddellijke vrijlating.

De Turkse krant Hurriyet schrijft dat de groep wordt vastgehouden op een lokaal politiebureau maar de directeur van lokale mensenrechtenorganisatie Helsinki Citizens Assembly zegt dat ze helemaal niet op het politiebureau zitten maar naar een onbekende locatie zijn gebracht. De twee trainers zitten nog wel vast op het eiland waar de training plaatsvond.

In juni werd de vorige directeur van de Turkse Amnesty International, Taner Kilic ook al gearresteerd. De reden die voor zijn arrestatie werd gegeven, was een vermeend lidmaatschap van de Gülenbeweging. Hij is nog steeds niet vrijgelaten.

Het hoofdkwartier van Amnesty spreekt de G20 aan op hun verantwoordelijkheid in het verdedigen van de mensenrechten. ‘Wereldleiders zijn opmerkelijk tolerant geweest voor de Turkse mensenrechtencrisis’, de top van de G20 zou dit moeten veranderen. “Nu president Erdogan ook bij de G20 is, is het een goed moment om jullie als wereldleiders uit te spreken en de vrijlating van alle opgesloten mensenrechtenactivisten te eisen”schrijft de organisatie in een verklaring.

Bron: De Morgen, NOS

Geef een reactie

Laatste reacties (15)