38

Directeur Buma/Stemra: 4,5 ton, omdat ik het waard ben

Hein van der Ree vindt dat hij recht heeft op een beloning van 2,5 keer de Balkenendenorm en dat de overheid zich daar niet mee moet bemoeien

Hein van der Ree, de directeur van Buma/Stemra – een organisatie die de belangen op het gebied van muziekauteursrecht behartigt en vergoedingen incasseert voor het afspelen en reproduceren van muzikale producties – vindt dat hij dermate fantastisch functioneert, dat een vergoeding van 447.000 euro over 2013 (ruim 2,5 keer de Balkenendenorm) op zijn plaats is. Omdat de vertegenwoordiging van de Nederlandse belastingbetaler daar ietwat anders over denkt, plaatste toenmalig staatssecretaris Fred Teeven de instantie onder de Wet Normering Topinkomens (WNT), wat betekent dat het salaris van Van der Ree de komende jaren teruggebracht moet worden tot dat van een minister. Om dat te voorkomen dreigt Van der Ree nu een civiele procedure aan te spannen tegen de staat.

De maatregel van Fred Teeven volgde nadat in 2011 publieke verontwaardiging ontstond over de salarissen van de directie. De salarissen van Van der Ree en toenmalig financieel directeur Cees van Rij werden in 2011 voor het eerst gepubliceerd in het jaarverslag. Het laatste jaarverslag (over 2013) meldt een totale beloning van 447.000 euro voor Van der Ree en 347.000 voor financieel directeur Wieger Kettellapper. Ruim boven de Balkenendenorm, die voor 2015 op 178.000 euro is vastgesteld.

In een brief aan het bestuur stelt Van der Ree dat de bemoeienis van de staatssecretaris te ver gaat en dat hij vindt dat BumaStemra als goed werkgever zijn arbeidscontract zou moeten verdedigen. Maar op de bestuursvergadering van 3 september 2014 is juist besloten om dat niet te doen. Van der Ree:

Ik meen dat er voor het bestuur alle aanleiding bestond en bestaat om de overheid er op aan te spreken dat artikel 25a Wet toezicht buiten toepassing moet blijven. Door dit niet te doen schaadt het bestuur in mijn visie niet alleen de belangen van BumaStemra, maar ook mijn persoonlijke belangen.”

De Buma/Stemra-directeur zegt daarom een civiele zaak te overwegen, waarvoor hij – hoe genereus – de kosten zelf zal betalen. Saillant detail is zijn claim dat het bestuur destijds unaniem akkoord ging met zijn arbeidsvoorwaarden, terwijl bestuursleden Hans Kosterman en Henk Westbroek openlijk in de media hebben verklaard dat ze gedwongen werden akkoord te gaan zonder inzicht te krijgen in details als salarissen.

3 voor 12: Buma-directeur probeert beperking salaris tegen te gaan

Cc-foto: screenshot video Fat Joe Ft. Lil Wayne – Make It Rain

Geef een reactie

Laatste reacties (38)